Voľby vyhral dobrý populista – Igor Matovič

1. marca 2020, Marcel Burkert, Spoločnosť a politika

Jednoznačne najpresvedčivejší herecký výkon v kampani podal Igor Matovič. Lebo kvalitatívny rozdiel medzi jeho hnutím a tými politickými stranami, s ktorými bude čoskoro skladať vládu, vôbec nie je tak obrovský ako to ukazujú počty hlasov získané vo voľbách ním a počty hlasov získané jeho budúcimi spolupútnikmi vo vládnej koalícii. Naopak, povedal by som, že minimálne SaS, ale aj KDH, PS-Spolu a Za ľudí, mali kvalitnejšiu kandidátku ako OĽaNO. A SaS vo všeobecnosti mala aj výrazne lepší, priechodnejší a reálnejší volený program.

Igorovi Matovičovi tých 25 percent, ktoré získal vo voľbách, a teda to, že bude zostavovať novú vládu, veľmi prajem. Konečne bude mať možnosť prejsť od svojho doterajšieho politického „remesla“ – od neúnavného ostrého navážania sa do akejkoľvek politickej konkurencie – k činom.

Najviac ma teší, že Smer, najpopulistickejšia a najskorumpovanejšia strana v histórii samostatného Slovenska, konečne nebude skladať vládu. Zároveň ide o najneschopnejšiu stranu. Veď jedno celé volebné obdobie, z celkovo troch, vládla úplne sama a pozitívne výsledky z toho sú minimálne, aj keď jej nič nebránilo meniť veci k lepšiemu. Žila hlavne z reforiem Dzurindových vlád a z priaznivej ekonomickej klímy. Mikuláša Dzurindu považujem za najlepšieho premiéra akého Slovensko doposiaľ malo. Nemal problém robiť nepopulárne opatrenia, aj keď vedel, že mu to oproti populistovi Ficovi berie body.

Preto ma neteší, že vo voľbách sme po Ficovi opäť dali prednosť tomu, kto v kampani podal najlepší herecký výkon, resp. tomu, kto najlepšie odhadol, čo na v danom čase voličoch najviac zaberie, kto najlepšie zvládol taktiku a techniku realizácie získania ich na svoju stranu.

Rovnako ma neteší, že aj na ďalších miestach v poradí skončili populisti: Na 2. mieste Smer, na 3. mieste Boris Kolár, štvrtý Kotleba.

To neveští nič dobré. Trvalo dobrá vláda na Slovensku nebude dovtedy, kým sa nezmení národ. Žiaľ v našej spoločnosti vládnu presne tie isté neduhy, ktoré tak radi vyčítame politikom, napr. alibizmus, dvojaký meter, zbabelosť, ľahostajnosť, rodinkárstvo, konzumizmus, slepá viera, vypočítavosť, hranie sa na vlastnom piesočku, krátkozrakosť, povrchnosť, atď. atď.. Politici nás určite nespasia. Mali sme, máme a budeme mať len takých politikov, také vlády, aké si sami zaslúžime, či sa nám tá ktorá vláda skôr páčila, alebo nie.

Súvisiace články:

https://stopalibizmu.blog.sme.sk/c/312878/je-tu-minimalne-10-ucinnych-sposobov-ako-eliminovat-ambicakov-a-vlady-s-r-o.html

https://marcelburkert.blog.pravda.sk/2020/02/16/pan-matovic-klamete-bezne-alebo-len-v-pripade-islamu/

https://marcelburkert.blog.pravda.sk/2016/03/24/kalinakovi-pomohli-do-kresla-kamarati-sulik-a-matovic/

https://burkert.blog.sme.sk/c/408131/17-otazok-na-ktore-suliko-matovicovci-nemaju-odpovede.html