Založ si blog

Tieňové bratislavské Dúbravské noviny č. 1 (4. 12. 2022)

Len príležitostne, nepravidelne budem pod názvom „Tieňové bratislavské Dúbravské noviny“ písať o tom, o čom sa v oficiálnych Dúbravských novinách nemáte šancu dočítať. Prečo? Lebo pán starosta Martin Zaťovič a spol. jednoducho nepripustí, aby v nich bolo zverejnené niečo kritické, aj keď pravdivé, ale pre jeho popularitu nebezpečné. Žiadne objektívne spravodajstvo o činnosti, alebo nečinnosti miestneho úradu, alebo vedenia miestnej samosprávy je z toho dôvodu v miesntych novinách neprípustné. A inak to s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou nebude ani v jeho 3. volebnom období; ktovie ešte z koľkých. Koľkokrát ešte bude to predvolebné: „(My) pokračujme!“… (lebo lepších niet!…)?

A príležitostne, nepravidelne budem tieto „noviny“ vydávať preto, lebo nie som žiadny šéfredaktor a to ani na štvrtinový pracovný úväzok, ani miestny poslanec, ani člen komisie územného rozvoja… atď. a pod. Som zamestnaný na plný pracovný úväzok a po 8 rokoch práce miestneho poslanca a 12 rokoch pomerne aktívneho občianskeho aktivizmu (aj na komunálnej úrovni) sa chcem viac venovať iným aktivitám, a to takým, ktoré som za tie roky zanedbával.

Takže obsah „Tieňových DN“ budú tvoriť veci, ktoré si na diaľku všimnem, alebo na ktoré ma niekto upozorní a zároveň budem mať chuť a čas o nich napísať  a zverejniť ich. Ťažko povedať ako často, ale zďaleka nebudú „vydávané“ každý mesiac – ako je to u jednostranných cenzúrovaných oficiálnych Dúbravských novinách. Možno to po pár „vydaniach“ ukončím s tým, že to nemá zmysel.

 

Tento článok budem (chcel by som) postupne doplňovať. Začíname:

 

TIEŇOVÉ DÚBRAVSKÉ NOVINY č. 1 (4.12.2022)

 

K 1. zasadnutiu nového miestneho zastupiteľstva

 

A) Bod plat starostu:

 

Citujem z FB profilu „Matej Nagy“ (bývalý poslanec nášho MZ), ktorý Matej zriadil na jediný účel – informovanie o komunálnej politike – oplatí sa čítať – https://www.facebook.com/profile.php?id=100064054386906:

Plat starostu: Uznesenie sa nieslo v duchu litery zákona: 3,21 násobok (koeficient podľa počtu obyvateľov MČ) priemerného platu pracovníka v národnom hospodárstve za uplynulý rok zvýšený o 20%. V absolútnych číslach by to malo byť: 4666,-€. Toľko isto ako mal na konci volebného obdobia. Na konci zastupiteľstva starosta hovoril, že je náročné zostaviť rozpočet na rok 2023. Otázkou je, či by nebolo vhodné nechať si základný plat, ktorý by bol 3888,-€.

 

Nasledujú príspevky od občanov. Sú v kurzivách. Zvyšok sú moje komenty:

 

Stoji za to pozrieť si DTV záznam z ustanovujúceho miestneho zastupiteľstva – aspoň tú časť k platu starostu. Ak si to pozriete tak hneď dostanete obraz o celom zastupiteľstve. Plat mu jeho verní navrhli na 4.666 Eur. Nikto sa do diskusie neprihlásil, všetci hlavy aj uši sklopené a bez slova to jednohlasne schválili. Nikto z nich sa hlasovania ani len nezdržal. To naznačuje ako to v novom zastupiteľstve všetko pekne hladko pôjde.

Toto nastavenie platu sa bude týkať aj, zatiaľ ešte nevyvoleného, zástupcu starostu – na plný pracovný úväzok viacmenej zbytočnej to funkcie. Jeden celý rok túto funkciu nikto nezastával a samosprávu to nijako negatívne nezasiahlo. Ale veď ekonomika štátu silnie zo dňa na deň…, krízou a následkami z nekonečných „lockdownov“ a vyhodených investícií do Matovičových testovacích atómových bômb, očkovacích lotérií a ďalších nezmyslov, nehovoriac o energetickej kríze plynúcej z vojny na Ukrajine, ktorú vyvolal terorista z Kremľa, postihnutí nie sme a naša MČ je v tak dobrej finančnej kondícii, že nevie čo robiť s tak veľkým rozpočtom…, aký jej hrozí.

A tak je z čoho štedro rozdávať… Ale len niekomu. Áno, nejaké stovky eur každý mesiac z rozpočtu dolu mestskú časť na kolená nepoložia, ale ak by starostovi v týchto ťažkých ekonomických časoch poslanci odklepli len základ, ktorý ani sám o sebe nie je malý (3888,- €) bolo by to pozitívne gesto smerom k ľuďom – že pán starosta a poslanci cítia s ľuďmi. Ale oni ukázali len staré známe – že medzi nami sú rovní a rovnejší.

Pán staronový starosta mohol navrhovaný plat 4.666 Eur odmietnuť. Ale neodmietol. Ani nezaprotestoval.

A prečo by to robil, však???…

Napr. aj učiteľky dúbravských materských škôl robia užitočnú, náročnú a nenahraditeľnú prácu. Napriek tomu ich celé platy nepredstavujú ani tých 20 %, ktoré bude náš pán starosta dostávať navyše.

Nech poslanci vysvetlia, že ak je funkcia starostu MČ naozaj tak náročná, že si zaslúži takýto pomerne štedrý plat, ako je možné popri nej kvalitne vykonávať aj funkciu župného poslanca? Za výkon tejto funkcie dostáva náš pán starosta takisto nie malý plat. Neviem o tom, že by sa ho vzdal.

 

B) Bod – Komisie

 

Pána starostu som požiadal o členstvo v novej komisii územného rozvoja. Odôvodnil som to tým, že mám za to, že viacmenej neexistujúca „opozícia“ by v tejto dôležitej komisii mala mať dostatočné zastúpenie aspoň medzi členmi neposlancami.

Pán starosta k tomu povedal, že môj návrh samozrejme predostrie poslancom a že iste viem, že o tom rozhodujú poslanci.

Na to som povedal, že o tom viem, ale že starostovo slovo má váhu, a ak starosta poslancom povie, že v tak dôležitej komisii by mala mať dostatočné zastúpenie „opozícia“ tak poslanci by to nemali brať na ľahkú váhu.

Mojej žiadosti vyhovené nebolo – najväčší kritik ignorácie potreby regulovať rozvojové lokality Dúbravky, ignorácie vedenia MČ, a kritik prípadov zbytočného betónovania Dúbravky predsa nemôže pôsobiť v komisii výstavby.

Výsledok je taký, že v tejto komisii je síce opozičný poslanec Peter Hanulík, ale nie je v nej nikto z jej 4 bývalých členov poslancov (ja, Matej Nagy, Libor Gula a Viera Psotková), ktorí nielen v danej komisii, ale aj v predošlom miestnom zastupiteľstve vedeli byť, na rozdiel od ostatných zvyšných poslancov, aj kritickí – kritickí voči činnosti alebo nečinnosti vedenia MČ. Ak by ponuku dostali, predpokladám, že všetci by ju prijali.

Pán starosta a spol. si môže vydúchnuť – kritici nebudú „otravovať“ a narúšať súdržnosť starostovho tímu ani v zastupiteľstve a ani v tejto dôležitej komisii.

Navyše v tej komisii nevidím nikoho z druhého najsilnejšieho dúbravského politického zoskupenia – Za Dúbravčanov (aj keď toto v súčasnom MZ nemá zastúpenie) a ani nikoho, kto v minulosti nemal problém vyjadrovať sa kriticky v otázkach územného rozvoja.

 

C) Bod – Kontrola

 

Citujem občana:

 

Korunou jednofarebnosti miestneho zastupiteľstva je miestny kontrolór pochádzajúci z tábora pána starostu a zvolený poslancami z jeho tímu v predošlom volebnom období. Do dnešného dňa (29.11.2022) neuzavrel jedinú poslancami schválenú kontrolu a jeho plán kontrolnej činnosti je jeden zdrap papiera.

Čo veta, to perla – ruskej propagandy. A čo na to Pellegrini?

03.04.2024

Jadro z Ficovho prejavu k 2. výročiu vojny na Ukrajine bolo rozobraté v článku „Ficove kremeľské delírium a Pellegriniho „mierová“ ruská faloš“. Rozoberme si, aspoň narýchlo, to zvyšné z jeho proruského prejavu, ktorý by mu lepšie nenadiktovali snáď ani súdruhovia z Kremľa: 1. V záplave vyjadrení podporujúcich zabíjanie Ukrajincov a Rusov a naivnom [...]

Populista Pellegrini chce byť prezidentom (ruského) mieru a pokoja (pre Smer).

02.04.2024

Krátka analýza ďalšieho hereckého čísla PP a posledného čísla PP predvolebných novín. Populista Peter Pellegrini (PPP) chce byť nielen prezidentom pokoja (smeráckeho), ale aj súdržnosti a národného zmierenia… Akurát že na svojho protikandidáta do funkcie prezidenta SR v kuse útočí. Nie inak tomu je aj v jeho ďalších predvolebných propagačných novinách „PP [...]

Keď služobník Kremľa, Šutaj Eštok, kričí: prezident vojny!

01.04.2024

Šírenie ruského naratívu, aby sa Ukrajina prestala brániť ruskej agresii, resp. aby Ukrajine neboli posielané zbrane zo zlého Západu…, lebo tie iba predlžujú vojnu…, zatiaľ čo tie z východu, z Ruska, ktoré na rozkaz Putina denno-denne na Ukrajine zabíjajú Ukrajincov a pustošia ich krajinu, vojnu zjavne nepredlžujú… a priam spôsobujú na Ukrajine vytúžený mier… [...]

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

Marcel Burkert

Dekonšpirátor..., resp. má za to, že za zlom vo svete nie sú USA, dokonca ani Židia, ani ilumináti, ani slobodomurári, ani iné tajné spolky, ale jednostranná vláda rozumu, duchovná lenivosť, neznalosť zmyslu života a Zákonov stvorenia, slepá viera v mnohých podobách. Kritik Putinizmu a socializmu s tzv. ľudskou tvárou. Od júla 2015 aj aktívny skeptik poukazujúci na nebezpečenstvá vyplývajúce zo silne pokriveného učenia proroka Mohameda, alibizmu moslimských a európskych lídrov, pseudohumanizmu a z presadzovania multikulturalizmu za každú cenu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 209
Celková čítanosť: 853002x
Priemerná čítanosť článkov: 4081x

Autor blogu