Rusko porušuje medzinárodné právo a 12 dohôd ku ktorým sa zaviazalo.

19. mája 2023, Marcel Burkert, 1. Stop putinizmu

NA ÚVOD ROZPRÁVKA PRE POTEŠENIE FANÚŠIKOV MASOVÉHO VRAHA PUTINA:

Rusko nezaútočilo ani na Ukrajinu, ale NATO ho aj tak napadlo! . . .

Ukrajina, v obave, že ho Rusko niekedy v budúcnosti napadne, radšej iniciatívne sama napadla 24.2.2022 Rusko a na pomoc si k tomu prizvala aj amerických imperialistov a NATO, ktoré už vyše roka drancujú Rusko. Mal len ten Putin pravdu, že USA a NATO netreba veriť a že raz NATO na Rusko zaútočí. Pričom Rusko na Ukrajine nikdy nesiahlo dokonca ani na svoj Krym, ktorý mu Ukrajina násilím ukradla, čo je v rozpore s medzinárodným právom. Ukrajina, za pomoci amerických hyen, ktorým sa zapredala, a za pomoci NATO len zneužíva svoju silu voči slabšiemu susedovi. A svoju útočnú vojnu sa dokonca opovažuje nazvať obrannou! To by nevymyslel ani Putin!

A prečo je a bolo Rusko voči Ukrajine vždy tak zdržanlivé a to aj po tom, čo mu Ukrajina ukradla Krym? Nuž preto, aby nedalo Američanom a NATO do rúk zámienku na zaútočenie. No aj napriek ruskej snahe vyhýbať sa konfliktom a dodržiavať medzinárodné právo, americkí imperialisti a ich spojenci cez Ukrajinu napadli Rusko a už vyše roka ho pustošia.

Rusko však napriek tomu, aj keď je už vyše roka drancované, doposiaľ vedie výlučne iba obrannú vojnu; teda neútočí na Ukrajinu, aj keby mohlo. Ale Rusko nechce rozpútať geopolitický konflikt, ktorý by presiahol hranice Ruska a nebodaj by spôsobil 3. svetovú vojnu.

 

A TERAZ REALITA: 

Zabiť iného človeka je trestné. Jediná výnimka, kedy to neplatí,  je zabitie v nutnej obrane, keď osoba odvracia priamo hroziaci alebo trvajúci útok proti jej životu. Nejde ale o nutnú obranu, ak obrana bola celkom zjavne neprimeraná útoku.

„Členovia OSN (Organizácia spojených národov) s cieľom zachovávať medzinárodný mier a bezpečnosť sa zaviazali riešiť svoje medzinárodné spory mierovými prostriedkami. Tieto zásady sú upravené v Charte OSN ako medzinárodnej zmluve, no zároveň sú zásadami medzinárodného obyčajového práva, ktoré zaväzuje aj nečlenské štáty OSN.

Rusko ako člen OSN porušilo svoje záväzky vyplývajúce nielen z Charty OSN. Svojím konaním porušilo územnú celistvosť a Ruskom uznanú nezávislosť Ukrajiny z 3. decembra 1991 na základe deklarácie o rozpade ZSSR a vyhlásenia Borisa Jeľcina v programe Vesti.

Rusko porušuje medzinárodné právo ako aj iné dohody, ku ktorým sa zaviazalo. Nezákonnou anexiou Krymského polostrova a ozbrojenou agresiou voči Ukrajine porušilo Rusko, ktoré je jedným zo stálych členov Bezpečnostnej rady OSN, najmenej 12 medzinárodných a bilaterálnych zmlúv. Patrí medzi ne Charta OSN, Helsinský záverečný akt a Parížska charta, ktorými sa zaručuje zvrchovaná rovnosť a územná celistvosť štátov, nedotknuteľnosť hraníc, zdržanie sa hrozby silou alebo použitia sily a sloboda štátov zvoliť si alebo zmeniť vlastné bezpečnostné opatrenia. Inými slovami, konanie Ruska bolo nezákonné a to už už pred 24. februárom 2022.

Zo zásady zákazu použitia sily alebo hrozby silou sú v zmysle medzinárodného práva možné dve výnimky. Použitie sily alebo hrozby silou je v súlade s medzinárodným právom v prípade, ak ide o akt sebaobrany alebo o príslušných opatreniach s použitím sily rozhodne Bezpečnostná rada OSN. Obe výnimky sú však v prípade ruskej invázie neaplikovateľné.

Prvá výnimka,

inštitút sebaobrany, je okolnosťou vylučujúcou protiprávnosť, v zmysle čl. 51 Charty OSN ide o prirodzené právo každého štátu. Sebaobrana sa môže vykonať buď v individuálnej forme alebo kolektívnej forme. Je však v rozpore s medzinárodným právom, že agresiu Ruska prezentuje jeho najvyšší predstaviteľ ako sebaobranu. Nejde o sebaobranu individuálnu, keďže sebaobranu je možné realizovať až v prípade, ak dôjde k ozbrojenému útoku. No k ozbrojenému útoku na Rusko nedošlo (dokonca ani k bezprostredne hroziacemu). Počas vývoja medzinárodného práva nedošlo obdobne ani k uznaniu tzv. konceptu preventívnej sebaobrany. Čo sa týka sebaobrany kolektívnej: tá tiež môže nasledovať až po ozbrojenom útoku. Okrem toho je nevyhnutné zdôrazniť, že hoci Rusko uznalo nezávislosť Donecka a Luhanska, takéto uznanie iným štátom neznamená vznik štátnosti týchto útvarov, preto nie je možné poukazovať na prípadné pozvanie či žiadosť o pomoc zo strany napadnutého štátu. Napokon, neoddeliteľnou súčasťou legitímneho výkonu práva na sebaobranu je nevyhnutnosť a proporcionalita vykonávaných opatrení, čo, žiaľ, nie je súčasťou práve prebiehajúceho ozbrojeného konfliktu, a to ani v prípade, že prezident Putin vo svojich príhovoroch hovorí o genocíde páchanej vo vyššie uvedených oblastiach.

Druhá výnimka

zo zákazu použitia sily sa týka opatrení Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN), ktorá je hlavným orgánom OSN a v zmysle Charty OSN jej členovia zverujú hlavnú zodpovednosť za medzinárodný mier a bezpečnosť. Bola zriadená ako orgán zabezpečenia rýchlej a účinnej akcie, no zároveň je symbolom inštitucionalizácie povojnového usporiadania a vytvorenia potrebnej rovnováhy medzi mocnosťami. Vzhľadom na to, že jej stáli členovia (USA, Veľká Británia, Francúzsko, Rusko, Čína) majú v prípade neprocedurálnych hlasovaní právo veta. Toto právo veta uplatnilo Rusko aj v prípade mimoriadneho zasadnutia BR OSN pre situáciu na Ukrajine. V dôsledku vyššie zmieneného veta zo strany Ruska nie je Bezpečnostná rada OSN aktuálne akcieschopná. Viac tu:  https://www.paneurouni.com/aktuality-pevs/situacia-na-ukrajine-a-medzinarodne-pravo/

Rusko teda zneužíva všetko, čo môže.

 

EŠTE PODROBNEJŠIE K NUTNEJ OBRANE:

Odborník na medzinárodné právo Matej Galo uvádza

že v rámci medzinárodnej ustálenej právnej praxi použitie sily v sebaobrane podlieha  určitým podmienkam a obmedzeniam, vrátane troch dôležitých zásad, nevyhnutnosti, proporcionality a bezprostrednosti.

Nevyhnutnosť
Zásada nevyhnutnosti vyžaduje, že použitie sily v sebaobrane musí byť nevyhnutné na odrazenie útoku a nesmie presiahnuť to, čo je potrebné na dosiahnutie tohto cieľa. Bolo Rusko napadnuté? Nie. Ocitlo sa Rusko v situácii, kedy muselo odraziť útok? Nie. Bolo napadnutie Ukrajiny cieľom Ruska odraziť útok? Nie.

Proporcionalita
Zásada proporcionality vyžaduje, aby použitá sila bola úmerná hrozbe, ktorú útok predstavuje. Rusko sa neocitlo v situácii v ktorej by čelilo akejkoľvek hrozbe. Pokiaľ aj áno, stále by mohlo použiť silu len na odrazenie útoku na čas nevyhnutný pre rozhodnutie BR OSN o ďalších krokoch v rámci prijatia potrebných opatrení na zachovanie medzinárodného mieru a bezpečnosti.

Bezprostrednosť
Princíp bezprostrednosti vyžaduje, aby použitie sily bolo reakciou na prebiehajúci alebo hroziaci útok, a nie na minulý alebo budúci útok. Berúc na zreteľ všetky fakty, minulý útok neexistoval, rovnako ako neexistoval dôvod domnievať sa, že by Ukrajina plánovala útok na Rusko v budúcnosti. Pokiaľ by mala Ruská federácia vedomosť o takom budúcom útoku, mala automaticky oboznámiť svojich medzinárodných partnerov a BR OSN a následne predložiť také dôkazy. Potom malo Rusko konať podľa článku 24 Charty OSN, ktorý ukladá povinnosť členským štátom zveriť hlavnú zodpovednosť za zachovanie medzinárodného mieru a bezpečnosti práve BR OSN. A práve Rusko, ako stály člen bezpečnostnej rady by v takom prípade mohlo ísť príkladom celému svetu. Nič z toho sa nestalo a Putin s jeho predstavitľmi porušil celý postup, ktorý mu Charta OSN ukladá ako povinnosť.

Zhrnutie

V tomto prípade to je práve Ukrajina, ktorá má právo opierať sa o článok 51 Charty Organizácie Spojených národov a nie Rusko. Osobne nikdy nepochopím, ako sa takto sám prezident Ruskej federácie Vladimir Putin a jeho minister zahraničných vecí Sergey Lavrov dokázali zosmiešniť tak trápnym a absurdným klamstvom, čím urobili zo seba totálnych diletantov.

 

MIEROVÉ ROKOVANIA…

Ako majú prebiehať rokovania s človekom, ktorý chce opätovne prepísať geopolitickú mapu, ktorý v rozpore so zásadou dobrej viery tvrdil, že zhromažďuje svoje ozbrojené sily len kvôli vojenským cvičeniam? Kto bude rokovať s niekým, kto v rozpore so zásadou zvrchovanej rovnosti štátov svojím popieraním existencie samostatného štátu  zásadne spochybnil celý koncept klasického medzinárodného práva?

 

P.S.:

Čo vám Putinofili, pri týchto neprestrelných dôkazoch o ruskom porušovaní medzinárodného práva, ostáva okrem ačohentizmu a vyrábaní ukrajinských náckov…, aj keď sami fandíte Adolfovi Putlerovi, ktorý rozpútal vojnu na Ukrajine a už vyše roka tam necháva vraždiť nevinné obete svojho zvráteného sna – obnoviť aspoň zčasti zašlú slávu ZSSR.

 

Súvisiace články a reakcie na top frázy z ruskej propagandy:

 

Prečo USA museli zasahovať v Iraku, Lýbii, Juhoslávii atď.

Aj Sovietsky zväz nás oslobodil bez zbraní! Nech Rusko oslobodí Ukrajinu tiež bez zbraní!

Prečo vy schvaľovatelia anexie Ukrajiny nepodporujete svojich maďarských extrémistických kolegov?

Perly rusofilnej „logiky“: Putin nie je zločinec, lebo vojnové zločiny páchali aj iní!

Ak by NATO používalo ruskú logiku Kremeľ by ľahol popolom ako Mariupoľ. A nielen on.

Len vďaka americkej slobode môžete šíriť tú špinavú ruskú propagandu obhajujúcu bombardovanie Ukrajiny.

Rusko napadlo Ukrajinu preto, aby USA na tom profitovali!…

AZOV, Majdan a Odesa? & Denacifikáciu potrebuje ruská žoldnierska skupina Wagnerovci a jej zakladateľ Kremeľ.