Založ si blog

„Mor ho! “ pre Fica a spol. znamená: „Kolaboruj! “

Epická báseň „Mor ho!“ sa považuje za najlepšiu hrdinskú báseň v slovenskej literatúre.

Prvýkrát bola uverejnená v časopise „Sokol“ v roku 1864. Jej autor, Samo Chalupka (1812 – 1883) sa narodil aj zomrel v Hornej Lehote (okr. Brezno), kde aj, takmer celý svoj život, pôsobil ako kňaz. Jeho poézia je revolučná, je výzvou do boja za národnú slobodu. Teda pravý opak toho, k čomu, v súvislosti s ruskou vojenskou agresiou voči nášmu susedovi – oproti Rusku oveľa slabšiemu národu – ukrajinskému, vyzýva náš, zatiaľ „len“, 4 násobný premiér a nielen on, ale aj jeho koaličný partner RNN – rýdzi národniar najväčší – kpt. Danko a do tretice, ak treba, tak aj tretí koaličný partner – majster účelového lavírovania – Peter Pellegrini.

Toto trio (Fico, Pellegrini, Danko), ich stranícke družiny, pridruženci, ako Taraba, Kuffovci a pod., ďalej Kotlebovci, Uhríkovci, Mazurekovci a státisíce sympatizantov týchto všetkých, duchom kolaborantov, v podstate Ukrajinu vyzývajú, aby sa tupo podrobila vojenskej agresii oveľa silnejšieho „slovanského brata“ – Ruska.

Samo Chalupka by horko zaplakal, ak by videl aké zbabelé individuá dnes vládnu jeho milovanému národu a majú ešte tú drzosť vyhlasovať sa za pravých národniarov. A rovnako horko by zaplakal aj Pavol Jozef Šafárik, autor knihy „Dejiny slovanskej reči a literatúry“, z roku 1826, o ozbrojenom boji Lemiakov, ktorých Chalupka považoval za slovanské kmene, proti rímskemu cisárovi Constantiovi II., ktorý vtrhol do Panónie v roku 358 po Kristovi. Z tejto knihy prebral Chalupka motív pre svoju skvostnú báseň.

Čo ale týmto novodobým kolaborantom môže hovoriť hlavná myšlienka básne Mor ho!??? Veľké nič. Oni ju buď nepoznajú, alebo sa jej vysmievajú a vedome ju otáčajú do protipólu.

Táto báseň slovenskému národu odkazuje, že lepšie je zomrieť, ako žiť v otroctve, že boj za slobodu národa (hociktorého, teda aj ukrajinského) je hodný mnohých obetí aj v už vopred prehratom boji. Chalupka v tejto básni vyobrazuje odvahu Slovanov, alebo Slovákov postaviť sa proti presile, v danom prípade proti presile Rimanov. Zdôrazňuje v nej veľmi jasne hodnotu rovnoprávnosti a odsudzuje v nej pokusy o podmaňovanie malých národov.

Majstrovsky a romantickým spôsobom vyjadruje Chalupka v tejto básni ducha demokratickosti a vlastenectva. Slovania vystupujúci v básni vítajú rímskeho cára chlebom a soľou ako priateľa. Rimania však prichádzajú s úmyslom Slovanov si podmaniť. Slovania hoci vedia, že Rimanov nepremôžu, nevzdávajú sa vlasti a slobody bez boja a radšej zahynú v boji, ako by mali byť otrokmi. Padnú v boji a rímsky cár sa hanbí radovať zo svojho víťazstva, lebo morálnymi víťazmi sú Slovania sú. Báseň je podnetom čistého vlasteneckého nadšenia a iste oslovila aj neskoršie generácie; napr. aj počas SNP.

A čo na to vyššie uvedená zostava ústami svojho protagonistu č. 1 Roberta Fica?:

Keďže sa Ukrajina nedokáže sama ubrániť niekoľkonásobne silnejšiemu okupantovi, treba, minimálne myšlienkami a vyhláseniami, podporovať ruského barbara! Byť na strane silnejšieho je predsa omnoho ľahšie a pre vlastné záujmy aj oveľa výhodnejšie! Veď agresor kolaborantov oceňuje.

Zmýšľaním kolaboranti ako vyšití. Ako by ich jedna mater mala.

A „mierové rokovania“ s Ruskom, o ktorých Fico a spol. blúznia, v preklade neznamenajú nič iné akoo vzdať sa Ruskom dobytých častí Ukrajiny a čakať kedy si Rusko ukrojí ďalšie a ďalšie územia suverénneho štátu až nakoniec potom Putin zamáva Ficovi a spol. spoza slovenských hraníc neďaleko Užhorodu. Potom nadíde tá správna chvíľa naplno ukázať svoje kolaborantské schopnosti a aj rokovacie, keď títo kolaboranti začnú presviedčať predstaviteľov NATO, že Slovensko aliancii určite nestojí za to, aby kvôli nemu táto rozpútavala vojnový konflikt s Ruskom, že nie je nad mier!…, a najlepšie taký, ktorý spočíva nieže v ruskom náručí, ale taký pri ktorom je národ na čele so svojimi vrchnými kolaborantami nastrčení priamo v ruskom zadku.

Komu smrdí západná demokracia, tomu vonia ruská riť.

Keď Fico a spol. chcú šliapať po odkaze Sama Chalupku vyjadrenom v básni „Mor ho!“, nech sa páči, ale nikto z nich nie je kompetentný hovoriť do zahraničnej politiky iného štátu a podrývať jeho právo na sebaurčenie. A keď im smrdí západná demokracia a vonia ruská riť, tak nech sa do nej hoc aj definitívne nasťahujú a prestanú tým, čo z nej vychádza, zamorovať Slovensko.

Súvisiace články:

 

Čo veta, to perla – ruskej propagandy. A čo na to Pellegrini?

03.04.2024

Jadro z Ficovho prejavu k 2. výročiu vojny na Ukrajine bolo rozobraté v článku „Ficove kremeľské delírium a Pellegriniho „mierová“ ruská faloš“. Rozoberme si, aspoň narýchlo, to zvyšné z jeho proruského prejavu, ktorý by mu lepšie nenadiktovali snáď ani súdruhovia z Kremľa: 1. V záplave vyjadrení podporujúcich zabíjanie Ukrajincov a Rusov a naivnom [...]

Populista Pellegrini chce byť prezidentom (ruského) mieru a pokoja (pre Smer).

02.04.2024

Krátka analýza ďalšieho hereckého čísla PP a posledného čísla PP predvolebných novín. Populista Peter Pellegrini (PPP) chce byť nielen prezidentom pokoja (smeráckeho), ale aj súdržnosti a národného zmierenia… Akurát že na svojho protikandidáta do funkcie prezidenta SR v kuse útočí. Nie inak tomu je aj v jeho ďalších predvolebných propagačných novinách „PP [...]

Keď služobník Kremľa, Šutaj Eštok, kričí: prezident vojny!

01.04.2024

Šírenie ruského naratívu, aby sa Ukrajina prestala brániť ruskej agresii, resp. aby Ukrajine neboli posielané zbrane zo zlého Západu…, lebo tie iba predlžujú vojnu…, zatiaľ čo tie z východu, z Ruska, ktoré na rozkaz Putina denno-denne na Ukrajine zabíjajú Ukrajincov a pustošia ich krajinu, vojnu zjavne nepredlžujú… a priam spôsobujú na Ukrajine vytúžený mier… [...]

minister obrany Robert Kalinak

Minister obrany Kaliňák poďakoval za príspevok Španielska do jednotky NATO na Slovensku

03.05.2024 15:23

Od júla bude na Slovensku pôsobiť do 780 španielskych vojakov aj s technikou.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová

Rusi pripravovali útok v Nemecku, chceli odpáliť vojenskú pomoc Ukrajine. Boli odhalení

03.05.2024 14:50

Nórsko tiež podozrieva Moskvu z prípravy sabotáže proti infraštruktúre krajiny.

Tomáš Drucker, minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR

Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria

03.05.2024 14:40

Deti by mali byť do konca júna premiestené do iných zariadení.

parlament, fico

Fico sa zúčastní na mierovom summite. Eštok: Ukrajina potrebuje nepretržitú podporu

03.05.2024 14:14, aktualizované: 14:32

Rusko sa na mierovom summite nezúčastní.

Marcel Burkert

Dekonšpirátor..., resp. má za to, že za zlom vo svete nie sú USA, dokonca ani Židia, ani ilumináti, ani slobodomurári, ani iné tajné spolky, ale jednostranná vláda rozumu, duchovná lenivosť, neznalosť zmyslu života a Zákonov stvorenia, slepá viera v mnohých podobách. Kritik Putinizmu a socializmu s tzv. ľudskou tvárou. Od júla 2015 aj aktívny skeptik poukazujúci na nebezpečenstvá vyplývajúce zo silne pokriveného učenia proroka Mohameda, alibizmu moslimských a európskych lídrov, pseudohumanizmu a z presadzovania multikulturalizmu za každú cenu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 209
Celková čítanosť: 855762x
Priemerná čítanosť článkov: 4095x

Autor blogu