Založ si blog

Ako vytiahnuť poslancov NR SR z ulít politických strán k občanom. Otvorený list poslancovi Ľubošovi Krajčírovi (Sme rodina).

Možno tento list inšpiruje aj iných ľudí, občanov. A v čom by mohla táto inšpirácia spočívať?

Najprv pár slov na úvod:

Politické strany, alebo systém, ktorý im dáva rozhodujúcu moc, v službe občanom očividne zlyháva čoraz viac a viac. Samozrejme, v demokracii politické strany iste majú svoj význam. Ide ale o to, či je naozaj prospešné, ak ich právomoc riadiť spoločnosť, všetky jej oblasti, jednotlivé ministerstvá, je prakticky neobmedzená.

Jednou z viacerých nevýhod súčasného pomerného volebného systému, systému založenom  na jednom volebnom obvode, kde hrajú prím politické strany, je absencia spätnej väzby medzi voličom a zvoleným poslancom NR SR. Aby táto spätná väzba existovala, bolo by potrebné zvýšiť počet volebných obvodov z jedného na 150, teda na toľko, koľko je mandátov do NR SR. Na to by však bola potrebná vôľa práve politických strán, ktorá ale nie je. Sú brzdou. A to nie len v tejto neriešenej otázke.

Preto treba hľadať iné cesty ako vytiahnuť poslancov NR SR z ulít politických strán k občanom.

 

A tu je, myslím si, jedna z nich:

Bratislavská Dúbravka, v ktorej žijem aj ja,  má, alebo zdalo by sa, že má to šťastie že v NR SR má poslanca – PhDr. Ľuboša Krajčíra, teda človeka, ktorý je z Dúbravky a býva v Dúbravke. Je tu ale jeden háčik – je otázne, či pri súčasnom volebnom systéme, má poslanec NR SR v 1. rade zastupovať občanov, teda v našom prípade aj nás, Dúbravčanov, alebo politickú stranu, cez ktorú sa poslanec do parlamentu dostal (cez jej kandidátku).

Som toho názoru, že v 1. rade by mal v parlamente zastupovať občanov, že ide o mandát občanov, nie politických strán.

 

A o toto, NIE LEN AKO DÚBRAVČAN, ALE AJ AKO OBČAN, opieram tento otvorený list

a som toho názoru, že podobne by mali, v prípade potreby, konať aj obyvatelia iných obcí, mestských častí, miest a krajov, v ktorých jednotliví poslanci NR SR vzišli.

Totižto iný spôsob, ako ich je možné v platnom skostnatenom systéme vytiahnuť z ulity politických strán, pravdepodobne  neexistuje.

A či do tej ulity patrí, alebo chce patriť aj poslanec PhDr. Ľuboš Krajčír

 

ukáže to, či, resp. ako zareaguje na, podľa mňa nie nepodstatné otázky, ktoré sú mu kladené v texte nižšie, v 2. polovici článku.

(Poznámka: Pred týždňom som mu ich poslal e-mailom s týmto znením: „Ahoj Ľuboš, chcel by som sa Ťa opýtať, či by si mohol ako poslanec NR SR dať odpovede na otázky položené v prílohe, resp. koľko času by si na to potreboval.“ Reakcia doposiaľ neprišla žiadna. Tento článok mu hneď po jeho zverejnení pošlem takisto).

 

K veci samotnej:

Pán poslanec Ľuboš Krajčír,

pred pár dňami v denníku „Nový čas“, v článku z 19.2.2021 „Koaliční vzbúrenci“, v podtitulku „Kritika ministra zdravotníctva“, si čitatelia mohli prečítať Vaše slová o tom, že:

Slovensko je v rozklade, že ľudia stále nemajú nádej, že sa situácia zlepší, že zatvorenie hraníc prišlo veľmi neskoro, dovolenkári mali byť poslaní rovno kontrolovanej karantény, že minister zdravotníctva namiesto katastrofálneho stavu nemocníc a vysokým číslam na úmrtnosti na koronavírus má za prioritu riešiť interrupcie, že väzenia v západných krajinách sú materiálne a technicky vybavené lepšie ako naše nemocnice… Riešením je podľa Vás 3-týždňový radikálny lockdown. 

 

Preto by som Vám, pán poslanec, chcel položiť tieto otázky:

 

1.

Čo konkrétne, a kedy presne, ste ako zástupca nás občanov v NR SR, urobili za účelom spomínaného skoršieho zatvorenia hraníc a potreby dať do kontrolovanej karantény dovolenkárov (vracajúcich sa na Slovensko zo zahraničia).

1a. Viete svoju prípadnú iniciatívu, alebo iniciatívy v tomto smere, aj niečím podložiť, preukázať?

2.

To, že nemocnice sú v nelichotivom stave, to je podľa Vás ovplyvnené aj tým, že minister rieši aj interrupcie?

2a.

Nezneužívate tému interrupcií na to, aby ste si len kopli do ministra Mareka Krajčiho? Lebo vytiahnuť túto kartu proti ministrovi je ľahké, ak verejná mienka v tejto téme nie je naklonená na stranu ministra, ale zjavne naopak.

2b.

Ako by ste teda problém nedostatočného vybavenia nemocníc riešili Vy, prípadne strana Sme rodina? A ak máte na to recept, tak ako tento recept znie, a čo všetko ste spravili Vy osobne pre to, aby bol použitý?

3.

Kritizovali ste už niekedy otvorene aj pána premiéra SR Igora Matoviča, alebo ste takto kritizovali len pána ministra zdravotníctva? Prípadne kedy, kde a aké konanie pána premiéra ste už verejne kritizovali? Pýtam sa preto, lebo minister zdravotníctva je politický nominant hnutia OĽaNO, ktorého predsedom je práve Igor Matovič a dosť zjavne plní len jeho predstavy ako bojovať proti koronavírusu, alebo celkovo riadiť ministerstvo zdravotníctva a nemocnice.

4.

Ako ste sa postavili k nápadu pána premiéra o nedobrovoľnom povinnom plošnom testovaní, ktorým sme, podľa jeho slov, už v novembri 2020 „hnusobe“ (Covid-u 19) zlomili väzy a ktorý, podľa premiérových slov znamenal pre koronavírus doslova atómovú bombu?

5.

Hovoríte, že podľa Vás riešením v boji proti C-19 je 3-týždňový radikálny lockdown. Prišli ste ako poslanec NR SR s týmto návrhom, alebo požiadavkou už pred februárom 2021? A ak áno, tak kde a pred kým?

5a.

Čím všetkým viete podložiť, že 3-týždňový radikálny lockdown je riešením?

5b.

A na ako dlho by podľa Vás bol riešením??? Netreba pri tom zabúdať, že sa blíži teplejšie a teplé počasie, jar a leto, kedy sú vírusové onemocnenia na ústupe „samé od seba“.                        

5c.

A má vaša materská politická strana zrátané, či už ten lockdown, ktorý nepriamo označujete za slabý, a ktorý tu máme od októbra (zavreté školy, reštaurácie…) a neskôr, minimálne od decembra, zavreté aj ďalšie veci, a tiež lockdown, ktorý sme na Slovensku mali na jar 2020, napáchal alebo nenapáchal väčšie škody ako koronavírus samotný? Lebo, ako je známe, ekonomika a zdravotníctvo sú prepojené nádoby. A navyše, množstvu ľudí, ktorí trpeli na mnohé iné, ešte na závažnejšie ochorenia ako je Covid 19, sa nedostala a nedostáva dostatočná zdravotnícka starostlivosť, lebo enormné množstvo zdravotníckej starostlivosti a pozornosti je už rok venovaná na 1. mieste boju proti C-19.

5d.

Má Vaša materská strana zistené aj to, či, resp. koľko z týchto ľudí zomrelo práve na takúto zanedbanú zdravotnícku starostlivosť?

6.

Pán poslanec, myslím si, že o potrebe ešte prísnejšieho lockdownu si dovolíte hovoriť len preto, lebo pracujete v štátnej, resp. verejnej správe, ste trojnásobným poslancom, vicestarostom, ako mestský poslanec možno pracujete aj v nejakej dozornej rade nejakého mestského podniku, a teda o živobytie nemáte najmenšiu núdzu ani obavy. Ale skúsili ste sa už postaviť medzi, čo i len desiatku drobných podnikateľov alebo živnostníkov, ktorí už mesiace nemajú z čoho živiť rodiny, lebo kvôli (podľa mňa, prehnane drastickým) opatreniam vlády stratili celý svoj biznis? A ak ste tak spravili, prezradili ste tým ľuďom, koľko miliónov eur stáli štátnu pokladnicu opatrenia súčasnej vládnej koalície proti koronavírusu A AKÝ JE VÝSLEDOK???

Nie každý môže pracovať v štátnej alebo verejnej správe, alebo z domu. Bez malých živnostníkov by štátni zamestnanci nemali na platy resp. tieto by boli výrazne nižšie. Nedávno ma zaujala reakcia na stránke Menej štátu: „Len pre tú srandu, skúste si to aspoň raz v živote, ísť s kožou na trh, poskytovať ľuďom to, čo viete za peniaze. Ak niečo viete, možno sa vám podarí svoje služby alebo výrobky predať.  A potom, na konci mesiaca keď poplatíte všetky účty, nájmy, energie, splátky…atď. a zostane vám ledva na základné potreby, prídem k vám a opýtam sa vás, či si stále myslíte, že treba zaviesť ten najtvrdší lockdown.“

7.

Vy, tí poslanci zo štvorlístka vládnej koalície, ktorí teraz kritizujete ministra zdravotníctva, keď je už po celoplošných testovaniach očividne zle, hádam sa len necítite ako hrdinovia, ktorí sa opovažujú kritizovať vášho koaličného ministra zdravotníctva. V každom prípade, kde ste všetci boli doteraz, keď premiér Matovič, už od apríla 2020, robil jedno bláznovstvo za druhým a správal sa ako malý ješitný diktátor urážajúci všetkých odborníkov, ktorí nezdieľali jeho predstavy?

Čo veta, to perla – ruskej propagandy. A čo na to Pellegrini?

03.04.2024

Jadro z Ficovho prejavu k 2. výročiu vojny na Ukrajine bolo rozobraté v článku „Ficove kremeľské delírium a Pellegriniho „mierová“ ruská faloš“. Rozoberme si, aspoň narýchlo, to zvyšné z jeho proruského prejavu, ktorý by mu lepšie nenadiktovali snáď ani súdruhovia z Kremľa: 1. V záplave vyjadrení podporujúcich zabíjanie Ukrajincov a Rusov a naivnom [...]

Populista Pellegrini chce byť prezidentom (ruského) mieru a pokoja (pre Smer).

02.04.2024

Krátka analýza ďalšieho hereckého čísla PP a posledného čísla PP predvolebných novín. Populista Peter Pellegrini (PPP) chce byť nielen prezidentom pokoja (smeráckeho), ale aj súdržnosti a národného zmierenia… Akurát že na svojho protikandidáta do funkcie prezidenta SR v kuse útočí. Nie inak tomu je aj v jeho ďalších predvolebných propagačných novinách „PP [...]

Keď služobník Kremľa, Šutaj Eštok, kričí: prezident vojny!

01.04.2024

Šírenie ruského naratívu, aby sa Ukrajina prestala brániť ruskej agresii, resp. aby Ukrajine neboli posielané zbrane zo zlého Západu…, lebo tie iba predlžujú vojnu…, zatiaľ čo tie z východu, z Ruska, ktoré na rozkaz Putina denno-denne na Ukrajine zabíjajú Ukrajincov a pustošia ich krajinu, vojnu zjavne nepredlžujú… a priam spôsobujú na Ukrajine vytúžený mier… [...]

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

Marcel Burkert

Dekonšpirátor..., resp. má za to, že za zlom vo svete nie sú USA, dokonca ani Židia, ani ilumináti, ani slobodomurári, ani iné tajné spolky, ale jednostranná vláda rozumu, duchovná lenivosť, neznalosť zmyslu života a Zákonov stvorenia, slepá viera v mnohých podobách. Kritik Putinizmu a socializmu s tzv. ľudskou tvárou. Od júla 2015 aj aktívny skeptik poukazujúci na nebezpečenstvá vyplývajúce zo silne pokriveného učenia proroka Mohameda, alibizmu moslimských a európskych lídrov, pseudohumanizmu a z presadzovania multikulturalizmu za každú cenu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 209
Celková čítanosť: 853132x
Priemerná čítanosť článkov: 4082x

Autor blogu