Založ si blog

5 najčastejších mýtov o USA šírených proruskými trólmi

Ako tvrdia mnohí psychológovia, snaha o vyvracanie mýtov nemá takmer žiadny efekt, ale napriek tomu si neodpustím poukázať na pár faktov z vynikajúceho článku od českého autora Josefa Ulmana nedávno publikovaného tu:

https://blog.idnes.cz/josefulman/5-nejcastejsich-mytu-o-usa-sirenych-proruskymi-dezolaty.Bg24060542?utm_source=facebook&utm_medium=sharecd&utm_campaign=desktop

 

1. Amerika rozpútava vojny, pretože je ekonomicky na dne a zbrojný priemysel ťahá jej ekonomiku.

 

Tak to ani náhodou! To sú vlastne 2 mýty v jednom. Ak sa pozrieme na graf vývoja amerického HDP, je nielen rastúci, ale navyše pomerne strmý. Zbrojný priemysel sa na americkom HDP dlhodobo podieľa necelými 2%. Je to málo? Ako sa to vezme. V absolútnych číslach sa samozrejme jedná o vysoké čiastky, ale žiadny ťahúň ekonomiky to práve nie je. Mimochodom príjmy z cestovného ruchu sú o niečo vyššie (necelá 3%) a ešte sme nepočuli nikoho tvrdiť, že Amerika je krajinou, ktorá žije z cestovného ruchu. Ani najväčšie zbrojárske firmy sa nezmestili do americkej TOP 50. Najvyššie sa podľa očakávania nachádza Lockheed Martin (84. pozícia) nasledovaný Boeingom, ktorý navyše ešte nie je úplne typickou zbrojárskou spoločnosťou. Kdeže! To, čo robí Ameriku Amerikou, sú technologické firmy. Amerika je jednoducho technologický gigant. V Top 10 sveta len dve firmy nie sú americké. Nie, Amerika vojny vážne nepotrebuje. Americkí miliardári ryžujú na niečom úplne inom a tie čiastky sa pohybujú v úplne iných rádoch.

 

2. Čína má USA v hrsti! Vlastní obrovský americký štátny dlh, ktorý USA nikdy nebudú schopné splatiť.

 

Americký štátny dlh je určite obrovské číslo. Jeho absolútna výška radí USA na špici v zadlženosti. Lenže absolútna výška štátneho dlhu je nepodstatný ukazovateľ. Podstatnejší je jeho pomer k HDP. Amerických 124% je polovica oproti japonskému dlhu, z európskych krajín sú na tom horšie Grécko a Taliansko, vyšší dlh má napríklad aj Singapur. Ako je to ale s tým americkým štátnym dlhom? Zahraniční veritelia tvoria necelých 30% štátneho dlhu USA. To je veľmi podstatný fakt. Áno, z nich je potom najväčšia Čína, ktorá drží 24% z celkového objemu zahraničných veriteľov. To znamená necelých 7% amerického štátneho dlhu. Je to veľa? Iste. Avšak nie toľko, aby mala Čína USA na lopatkách. Napríklad Japonsko drží Čína len o necelé percento menej.

 

3. Amerika sa rozťahuje po celom svete.

 

Čo sa týka cudzieho územia, Amerika naposledy anektovala cudzie územie v roku 1898, kedy išlo o Hawaii, prípadne v tom istom roku po španielsko-americkej vojne Guam a Portoriko. Kedy že to naposledy cudzie územie anektovalo Rusko? Ak rozťahovaním sa po svete nie je myslená anexia, ale nejaké iná forma expanzie, iste, americké firmy svet doslova ovládli. Nehľadiac na to, že aktuálne sa niektoré americké firmy chceli stiahnuť z Ruska, čo vyvolalo nevôľu práve u Rusov a opúšťanie ruského trhu im bolo sťažené administartívnymi prekážkami. Častým argumentom údajného amerického rozťahovania sa, sú myslené americké vojenské základne. Tie ale vznikajú až na základe obojstranného súhlasu, pričom mnohé z partnerských krajín o americkú základňu vyložene stoja (napríklad Poľsko).

 

4. Amerika je tak zlá, že sú tam Indiáni nútení žiť v rezerváciách.

 

Iste, Amerika sa k domorodým obyvateľom nezachovala fér. To je asi slabé slovo… vlastne skôr najhoršie, ako mohla. Otázkou je, či na tomto nenesú časť zodpovednosti aj Európania, pretože tí, čo Ameriku kolonizovali, boli práve Európania. Ale to je jedno, hrozné neprávosti sa v histórii jednoducho diali ako tu v Európe, tak aj za Atlantikom. (A aktuálne sa dejú aj na Ukrajine). Vráťme sa ale k indiánom. Tak v prvom rade žiadny Indián nie je nútený žiť v rezervácii a môže žiť kdekoľvek inde na území Spojených štátov. Napriek tomu mnoho Indiánov v týchto rezerváciách skutočne žije. Robia tak čisto dobrovoľne, pretože tu majú svoju vlastnú suverenitu a môžu si sami spravovať svoje záležitosti. Majú tu vlastné zákony, vlastné súdy aj vlastnú políciu. Naopak tu neplatia mnohé štátne zákony (samozrejme závažné trestné činy spadajú pod federálne zákony, ktoré platia aj tu). Okrem toho majú výnimky z daní, môžu prevádzkovať kasína a hazardné hry, ktoré sú na území USA nelegálne (existujú ešte ďalšie výnimky), vlastné vzdelávanie, a pod. Okrem toho existujú rôzne podporné programy pre vzdelávanie Indiánov mimo týchto rezervácií a to vrátane kvót na amerických univerzitách a existuje tu aj „pozitívna diskriminácia“ vzhľadom k Indiánom a tí tak patria medzi najviac zvýhodňovaných občanov USA.

 

5. USA?! To sú len samé vraždy!

 

Rovnako ako v prípade štátneho dlhu, nemá zmysel príliš pozerať na absolútne číslo, ale skôr na index vrážd odvodený od počtu obyvateľov.

Tu sú Spojené štáty na nelichotivom 54. mieste z cca 200 krajín (nižšie číslo znamená viac vrážd). Európa sa na horných priečkach tohto zoznamu prakticky vôbec nevyskytuje. Až na jednu výnimku. A tou je práve Rusko. Nachádza na v rebríčku na horšej pozícii ako USA. A potom z európskych krajín dlho dlho nikto iný, vrátane Ruskom toľko nenávidenej Ukrajiny, ktorá sa indexom už zaraďuje medzi „civilizované“ krajiny“, hoci na Českú republiku, Slovensko, Poľsko, a pod. samozrejme nemá.

 

Neexistuje krajina, ktorá by bola viac opradená mýtmi aj konšpiračnými teóriami, než sú Spojené štáty. Je to logické, pretože stále ide o svetového lídra nielen na ekonomickom poli. Je to najviac démonizovaná krajina sveta, často zjavne úplne nezaslúžene.

 

Zdroje:

US defense market size

TOP US companies

GDP: Military in the USA

Travel and Tourism

US GDP

Státní dluh USA

Život v rezervacích

Native Americans and Taxes

List of countries by international homicide rate

USA and Canada homicide rate

Trestný čin pytliactva je ukážkou „principiálnosti“ ministrov vnútra a spravodlivosti.

03.09.2024

Ak by Ficovej vláde radikálnym znižením trestných sadzieb pri najväčšej novele Trestného zákona od pádu socializmu naozaj išlo o dekriminalizáciu ľudí, či o toľko omieľanú potrebu zosúladenia slovenských trestných kódexov s modernými štandardmi v EÚ…, potom by ani len náhodou nemohlo dôjsť k tak okatej zvrátenosti, priam bijúcej do očí (podrobnejšie [...]

Ak na olympiádu nepostúpia slovenskí hokejisti dám si dobrú whisky!

25.08.2024

Whisky, a vôbec tvrdý alkohol dá sa povedať že nepijem. Ale naozaj dobrú whisky, nie “Rážovho“ „ruského“ najlacnejšieho Jamesona, by som si za jeden dva poháriky dal! Ale k tomu musí nadísť nejaká príležitosť. A tá sa črtá, alebo môže prísť vtedy, keď slovenskí hokejisti nepostúpia z kvalifikácie na olympiádu v Miláne. Šanca, že nepostúpia, je síce [...]

Slovensko už zabudlo, čo znamená ruský tank na námestí

21.08.2024

Dnes si pripomíname začiatok ruskej okupácie v r. 1968 trvajúcej 21 rokov. Áno, ruskej, lebo Sovietsky zväz vytvorilo Rusko, Moskva, Kremeľ. Iba tento v Sovietskom zväze určoval pravidlá a rozkazoval. Slovensko už zabudlo, čo znamená ruský, či sovietsky tank na námestí. Sloboda a mier to určite nie sú. Iba ak „mier“ a „sloboda“ na ruský spôsob, do [...]

Erdogan

Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

07.09.2024 22:35

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť aktivistky s tureckým a americkým občianstvom, ktorú zabila izraelská armáda počas protestu.

letisko, vide, schwechat

Muž chcel prepašovať cez rakúske letisko kokaín v opierke invalidného vozíka. Odhalili ho policajné psy

07.09.2024 21:50

Muž vzbudil u polície podozrenie. Tá následne odhalila 14 kilogramov kokaínu v hodnote približne 1,5 milióna eur.

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší účastník nehody mal iba 11 rokov.

Marcel Burkert

Dekonšpirátor..., resp. má za to, že za zlom vo svete nie sú USA, dokonca ani Židia, ani ilumináti, ani slobodomurári, ani iné tajné spolky, ale jednostranná vláda rozumu, duchovná lenivosť, neznalosť zmyslu života a Zákonov stvorenia, slepá viera v mnohých podobách. Kritik Putinizmu a socializmu s tzv. ľudskou tvárou. Od júla 2015 aj aktívny skeptik poukazujúci na nebezpečenstvá vyplývajúce zo silne pokriveného učenia proroka Mohameda, alibizmu moslimských a európskych lídrov, pseudohumanizmu a z presadzovania multikulturalizmu za každú cenu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 221
Celková čítanosť: 904283x
Priemerná čítanosť článkov: 4092x

Autor blogu