Založ si blog

Keby Elán vznikol v USA, bol by svetovou kapelou.

Ale za predpokladu, že Ráž by z USA „neemigroval“ do Ruska…, ktoré tak ospevuje. Osobne si to ale vôbec nemyslím; zostal by pekne v USA a Rusko by možno vôbec neobdivoval, lebo v USA nefunguje ruská propaganda, ako u nás, ktorá už mnohých dostala…, aby uverili v ruský zázrak, v ruský raj na zemi…; tak ako v neho uverili, alebo v neho chceli veriť mnohí Slováci za čias socializmu.

Nemyslím si, že vyhlásením uvedeným v názve článku ešte viac nafúknem sebavedomie Joža Ráža a Jána Baláža. Prečo? Lebo tam už to naozaj viac nie je možné nafúknuť. Minimálne u Baláža.

Ján Baláž patrí k najlepším rockovým sólo gitaristom minimálne v Európe; aj keď on je, možno iného názoru. Jeden známy, ktorý ho pozná, mi povedal: „Marcel, ja mu o tvojom komplimente, že je rovnako dobrým gitaristom ako Brian May, z Queenu, hovoriť  nebudem, lebo on to veľmi dobre vie, a nie len to: On je toho názoru, že je najlepší v Univerze!“… Nuž, kto vie?… V každom prípade, zdravé sebavedomie… je pre úspech nevyhnutné. Dovolím si tvrdiť, že toľko vydarených gitarových sól čo zložil Baláž, nezložil ani Brian May; aj keď 3 najvydarenejšie Brianove sóla Baláž už asi neprekoná.

Ráž, aj keď je o čosi skromnejší ako Baláž, a vekom aj pokornejší, okrem toho, že je excelentný spevák (jeho zafarbenie hlasu je skutočne výnimočné, darom od Najvyššieho), keby sa basgitare venoval naplno, možno by bol aj „basový virtuóz“. Tu je pár skladieb, v ktorých vyniká jeho basgitara, ktoré by tomu, čo som povedal, mohli nasvedčovať: Kaskadér bez peňazí. Rabaka, Ona je dokonalá, Žije medzi nami, H.CH. A. alebo Môžeš ísť, Kamaráti, Musíš prísť, Vymyslená

Václav Patejdl ml., to je kategória sama osebe. Tak plodného a z hľadiska hudobných žánrov rozmanitého skladateľa Slovensko ešte nemalo a možno ani nikdy mať nebude.

Je zaujímavé, že nikto z kritikov „ponovembrovej“, teda už „kapitalistickej“ tvorby Elánu neuvádza ani jeden príklad kapely, nie len československej, ale ani svetovej kapely, ktorá by nepretržite, tak ako Elán, tvorila 50 rokov

ktorá by aj vo svojom „2. polčase“ vyprodukovala také množstvo hitov, alebo kvalitných rockových, či popových skladieb ako Elán; alebo aspoň čo i len štvrtinu z toho množstva, čo vyprodukoval Elán. Množstvo zo svetovo známych kapiel ani v „1. polčase“ svojej tvorby nevyprodukovali toľko kvalitných skladieb, čo vyprodukoval Elán vo svojom druhom, slabšom polčase (teda v porevolučnom období). Napriek tomu sa stalo všeobecne uznávaným, bezmyšlienkovite prijímaným názorom, že Elán od r. 1990  za nič nestojí, aj keď drvivá väčšina nositeľov tohto názoru si nevypočulo ani len jediný celý album kapely z daného obdobia.

Pripomeňme si, že od r. 1981 do roku 1989 Elánisti vydali 7 riadnych albumov (nazývaných štúdiovými) (od Ôsmeho svetadielu po Rabaku, ktorá bola vydaná v roku nežnej revolúcie). Po revolúcii do dnes, teda za 20 rokov, nahrali 8 riadnych albumov. Nepočítam sólo albumy a projekty a množstvo piesní Václava Patejdla, ktoré zložil iným interpretom, z ktorých sa stali hitmi, a väčšina ich poslucháčov ani netuší, kto je autorom hudby. Nehovoriac o piesňach Elánu, ktoré sa na riadne albumy nedostali a sú porozhadzované na rôznych výberových albumoch, napr. na Elán Legenda 1 až 5, a nie len na nich! Je to odhadom vyše 20 piesní, z ktorých by mohli byť nové, resp. samostatné albumy.

Samozrejme, každý má iný vkus, zďaleka nie každému sa musia piesne Elánu páčiť, ale nepochybujem o tom, že ak by melódie nižšie uvedených piesní Elánu z ich kritizovaného „2. polčasu“ tvorby prebrali niektoré svetoznáme skupiny, trochu by ich prispôsobili vlastnému štýlu, dali by im svoje texty, samozrejme v angličtine, tak aj keby sa tieto piesne nestali svetovo známymi hitmi, tak dovolím si tvrdiť, že na albumoch týchto skupín by patrili minimálne k tým lepším skladbám.

 

Ide o tieto skladby z „2. polčasu“ tvorby skupiny z albumov:

 

1991 Netvor z čiernej hviezdy Q7A

Po veľmi úspešnom predošlom albume – RABAKA, to Netvor nemal ľahké. Zvlášť keď bol prvým ponovembrovým, resp. kapitalistickým albumom Elánu, ktorý, navyše, druhý krát za svojho pôsobenia zmenil zloženie. Z kapely odišli Martin Karvaš (klávesy a skladateľ) a Gabriel Szabó (bicie). Ostali samozrejme Ráž a Baláž a do skupiny prichádzajú najmä skladatelia Peter Farnbauer (gitara) a Ľubo Horňák (klávesy).

Hitom albumu sa stala najmä „Sestrička z Kramárov(6,5 bodov z 10) a „Bosorka“ (8 bodov). Tá prvá z nich sa v rádiách hrala toľko krát, že sa stala pre mňa už takmer nepočúvateľná. Na strane druhej v rádiu som nikdy nepočul skladbu Rozum kráľ, láska kráľovná s mimoriadne peknou melódiou a s extra dobrým textom od B. Filana. Dávam 10 bodov z 10.

K 9 bodovým skladbám Elánu zaradzujem krásnu Modlitbu pre dva hlasy.

K ďalším kvalitným skladbám z tohto albumu, z ktorých mohli byť hity, ak by boli hrané v rádiách, sú minimálne Hostia z inej planéty“ a „Netvor z čiernej hviezdy Q7A“ a „Tigrov rok, ku ktorému hudbu zložil nováčik Peter Farnbauer. Žiaľ Tigra do rádií nepustili… (všetko po 8 bodov)

Autorom všetkých textov na albume je B. Filan a ako autori hudby, až na 2 piesne, je pri každej piesni uvádzaný tandem Baláž / Ráž.

 

1994 Hodina angličtiny

Na albume sa najviac blysol, viacmenej nový člen – Ľubo Horňák. Zložil hudbu k dvom krásnym piesňam.

Najväčším hitom albumu, a jeden z naj piesní Elánu vôbec, je „AMNESTIA NA NEVERU(J. Baláž, J. Ráž/B.Filan).

Druhou 10 bodovou skladbou albumu je Rok rodiny, ktorej výnimočný text zložil Jožo Ráž a hudbu P. Farnbauer. Veľká škoda, že v rádiách ju nehrali, preto zostala viacmenej neznámou skladbou.

Druhým hitom albumu sa stala pieseň „Tisíc a jeden krát“ (Horňák/Soviar) (9 bodov z 10) a tretím Kočka“ (Ráž/Ráž) (7 bodov z 10) o ktorej platí to isté ako o Sestričke z Kramárov.

Na strane druhej v rádiu som nikdy nepočul Striptízové blues(J. Baláž/DeVe) , (8 bodov z 10) a ani „Alkohol víťazí  (Ľ. Horňák/J. Ráž), (8 bodov z 10)

Na albume sú určite zaujímavé aj niektoré ďalšie skladby. Napr. Jursovka „Anča“ (6,5 bodov), či Balážovka „Intrák“ (text B. Filan). Nie je tam žiadna „brzda“, ktorú by som pri počúvaní albumu preskakoval. Boris Filan je na ňom podpísaný pod dvoma textami.

 

1997 Hodina pravdy

Pri tomto, desiatom, jubilejnom štúdiovom albume, hneď na prvom mieste treba spomenúť, že sa na ňom, po dlhej členskej prestávke, opäť spolupodieľal Václav Patejdl. A na albume to je aj cítiť. A tak tomu je až dodnes, do súčasnej tvorby Elánu.

Žiadna z piesní z tohto albumu sa síce nestala extra hitom, ale keby v rádiách, namiesto (na Elán priemernej skladby) „Odkazovač“, hrali pieseň „Anna Mária“ (10 bodov) (J. Baláž/K. Peteraj), takmer určite by sa hitom stala. Je porovnateľná napr. so skladbami Amnestia  na neveru, či dokonca s Vodou čo ma drží nad vodou. Pozn. k piesni „Odkazovač“: Nepáči sa mi jej text. Ráž je veriaci človek, ale slovo „Boh“ by sa nemalo používať ako handra v spájaní s prízemnými vecami. 

„Orchestrálka“ „Hodina pravdy“ (10 bodov) je v podstate klasická, vážna hudba, ktorá sa postupne mieša s modernými prvkami. Jej autorom nemohol byť z Elánu nik iný ako V. Patejdl.

Ďalšou výbornou skladbou na albume, ktorú z rádií taktiež iste nepoznáte, je pieseň „Keď muži plačú“ (9 bodov). Na pôsobivom texte je podpísaný nielen Pavol Jursa, ale aj Jozef Ráž. Je to jediný hrajúci člen Elánu, ktorý skladá nie len hudbu, ale aj texty; aj keď len občas. Hudbu k piesni zložil Pavol Jursa. Ten istý osud, teda že ju v rádiách nehrali, mala aj pieseň „Ako jed“ (9 bodov) (V. Patejdl/M. Jurika), porovnateľnou s Tulákmi v podchodoch alebo s Dve a dve. Viac šťastia mala nádherná pieseň  „Odpusť mi láska“ (9 bodov), ktorej text a hudbu zložil Jozef Ráž. Na albume zložil Ráž hudbu ešte k dvom inými piesňam („Hey, hey zlato“ a „Prvý na rane“), obe majú v základe dobrú hudbu, ale refrény sú trochu odfláknuté (na môj vkus, zľahka „primitívne“). Ale je naivné očakávať, že každá pieseň skupiny, akejkoľvek skupiny, má na to byť hitom. Čo sa ešte Ráža týka, tak až do svojej nehody /teda do roku 1999, po ktorej bol 2 mesiace v kóme, bol veľmi plodným skladateľom. Je podpísaný po mnohými hitmi skupiny, vrátane Človečiny, Stužkovej, Nie sme zlí, Aj keď bez peňazí, Dresy! (slovenská takmer Bohemian Rhapsody…)… Viac k Rážovej tvorbe tu: https://www.discogs.com/El%C3%A1n-Jo%C5%BEo/release/2168341.

Príjemnou melodickou skladbou je pieseň „Láska je film“ (7 bodov) (P. Jursa/P. Jursa), ktorá bola hraná aj v rádiách.

Celkovo ide o veľmi vydarený album, kvalitou porovnateľný s prvými piatimi, teda najúspešnejšími albumami skupiny. Minimálne s Detektívkou, ktorá sa stala najpredávanejším titulom kapely, aj keď z prvej päťky by som ju dal na posledné miesto. To „nevydarený“ a dosť kritizovaný „Nebezpečný náklad“ “(album pre náročných) s nádhernou, aj keď úplne neznámou Balážovkou „Rozprávka, by som dal na miesto vyššie ako Detektívku, aj keď nepochybne aj tá je kvalitným albumom. Nehovoriac o tom, že Detektívka bola prvým album v novej zostave Elánu a mala to ťažké, aby sa presadila v predošlej konkurencii prvých štyroch, všetko výnimočných albumov plných hitov. Zvládla to úspešne. Najmä keď ju predchádzal doposiaľ kvalitou neprekonaný album, a to nie len Elánu, ale československej popovej hudby vôbec – Hodina slovenčiny. Za veľa hovorí aj to, že sa na ten album nezmestili ani také pecky ako „Neviem byť sám“, alebo „Tisíc bratov a tisíc sestier“.

Filan nemá na albume jediný text (podpísaný je len pod, inak veľmi vydareným „zmodernizovaným“ Zaľúbeným chlapcom, s krásnym pozadím španielskej gitary a jej sólami.

Na albume je aj Elánom veľmi vydarene „zmodernizovaný“ hit Taktikov – 10 dkg tresky.

 

2002 Elán 3000

Ide o prvý album po Rážovej nehode, pri ktorej takmer prišiel o život. Dalo by sa povedať, že je to album, stále nedoceneného, Pavla Jursu (aj keď nejde o člena skupiny). Veď z 13-tich textov na albume zložil celú desiatku! Jursa je s Elánom prakticky od začiatku, od prvého albumu skupiny. On je nielen vynikajúcim textárom, ale aj skvelým skladateľom! Na tomto albume zložil hudbu k 3 piesňam, vrátane najväčšieho hitu albumu.

10 bodovou skladbou albumu je skladba „O láske (Jano Baláž / Pavol Jursa), aj keď v rádiách ju veľmi počuť nebolo; ak vôbec. V rádiách sa často hrala skladba „Zaľúbení“ (8 bodov) (Pavol Jursa / Pavol Jursa), ktorá sa stala hitom.

Minimálne 9 bodovou skladbou mohla byť aj skladba „Zanedbaný sex (Jano Baláž / Pavol Jursa). Nechápem, ako Eláni mohli tak krásnu hudbu nechať pokaziť úplne primitívnym textom. Až mám podozrenie, že takýto text si u Jursu objednali. Neverím, že tak inteligentný človek ako je Jursa toto zložil sám od seba. Bol by som veľmi zvedavý, ako by ktokoľvek z Elánu, bol schopný túto pieseň pustiť svojim vnúčatám, a ako by sa pritom Elánisti tvárili. Čo tak naspievať odznova a s normálnym textom, páni?…

Na albume sú určite zaujímavé aj niektoré ďalšie skladby, minimálne tieto (7 bodové): Ešte nie“ (Jano Baláž / Pavol Jursa), Ako sa máš“ (Jano Baláž / Pavol Jursa), „Pozerajte sa mi do očí“ (Vašo Patejdl / Pavol Jursa), či čisto Jursovka: Spravme to“. Jursov hudobný rukopis zvyčajne uhádnem ešte pred tým, než si pozriem, kto je autor tej ktorej piesne Elánu. Podobne je to aj u Patejdla a Baláža. Ráža a ostatných identifikovať neviem.

Boris Filan má na albume len jeden text.

 

2003 Tretie oko

Len rok po vydaní predošlého albumu prišla skupina s ďalším zaujímavým albumom (možno to bolo dané aj tým, že do tímu sa vrátil Boris Filan, aj keď na ňom textársky úplne nedominuje).

A tak ako bola na predošlom albume 10 bodovou  skladbou skladba „O láske“, na tomto albume ňou bola skladba „Láska moja(V. Patejdl/B. Filan), navyše okorenená skvelým Balážovým gitarovým sólom. Druhou najlepšou skladbou albumu (samozrejme, hodnotím len podľa seba) je Rážovka „Cigary idú do neba“ (8,5 bodov) (text B. Filan) s krásnym Balážovým gitarovým sólom v štýle Innuendo.

Hitmi, ak by ich hrali v rádiách, sa mohli stať aj skladby „Orol(L. Horňák/J. Soviar) a „Šaman(V. Patejdl/B. Filan),

K 7 bodovým, teda stále ešte k zaujímavým skladbám albumu, patria: Tretie oko(V. Patejdl/B. Filan) Fuga(P. Jursa/P. Jursa), „Vyriešený problém(J. Baláž/B. Filan),Severný pól(L. Horňák/M. Jurika), Originál(J. Baláž/J. Soviar), Strážca pečatí(V. Patejdl/Ľ. Zeman),Riziko(P. Jursa/P. Jursa), 

 

2010 Anjelska daň

Album po dlhej, 7 ročnej prestávke! Na albume je v 10-tich zo 14-tich „prípadov“ pod textom podpísaný Boris Filan.

Jednoznačne najkrajšou skladbou albumu, a aj jednou z top  6 najlepších skladieb Elánu vôbec (H. Ch. Andersen, Vážny smútok víťazov, Voda čo ma drží nad vodou, Amnestia na neveru, Dresy, ktoré sa nedostali na žiadny štúdiový album), aj keď 10 bodových skladieb má Elán minimálne 20, je pieseň KDE SI. Hudbu aj pieseň zložil Pavol Jursa.

Druhou najlepšou skladbou albumu je takisto 10 bodová skladba – „Jedenáste prikázanie(Vašo Patejdl / Boris Filan). (Len malá poznámka k jej textu: Zaujímalo by ma, ako si môže byť B. Filan istý tým, že 1. prikázanie sa vzťahuje iba na vraždy a nie na zabíjanie citov atď. a pod).

K ďalším zaujímavým, pekným skladbám, patrí aj týchto 7 skladieb: V prvom rade je to „To nevadí“, za ktorou je takisto Pavol Jursa, jak textom tak hudbou, ďalej „Sto rozchodov(Jano Baláž / Boris Filan), Maj sa rád(Pavol Jursa / Pavol Jursa), Šťastie(Jano Baláž / Boris Filan),Rockerhotel(Vašo Patejdl / Boris Filan), „Cigánka mi vyveštila z dlane(Vašo Patejdl / Boris Filan),Nepereživaj(Ľubo Horňák / Marián Brezáni).

 

2014 Živých nás nedostanú

Najlepšou skladbou albumu, ktorá sa stala aj hitom, je skladba „Prístav nádeje“ (10 bodov) (Jano Baláž / Juraj Soviar). Skladba vznikla ako titulná pieseň TV seriálu Kukučka. https://www.youtube.com/watch?v=rJx5bbEzD64. Na albume má pieseň iný text a volá sa „Iba si pískam.“

Ďalším hitom albumu je skladba „Neodchádzaj“ (10 bodov) (Vašo Patejdl / Marián Brezáni, Miro Jurika) v ktorej okrem Ráža spieva aj Lenka Hrúzová.

Treťou najlepšou skladbou je albumový bonus „Len kým tu si“ (bonus) (Vašo Patejdl / Pavol Jursa), (9 bodov).

K albumu neviem či je možné počítať skladbu „Z tričiek zúri Che Guevara“ (10 bodov) (Ján Baláž, Juraj Soviar), lebo ide o bonus z remasterovanej 2CD verzie albumu, ktorá ale na bežnom albume nie je. Škoda. Lebo o ide o 10 bodovú skladbu; aj keď k textu mám isté výhrady. Bola nahraná v r. 2016 a myslel som si, že sa dostane na najbližší album (Najvyšší čas), ale nestalo sa tak. Žeby sa Elán bál dať na jeden album 2 kontroverzné texty??? Nezdá sa mi, ale iné logické vysvetlenie pre to nemám.    

Za 8 bodové skladby je možné považovať Balážovky:“,Uchom ihly(Jano Baláž / Juraj Soviar) a Páni pripime(Jano Baláž / Martin Sarvaš). Skladba „Ryšavá“ má veľmi peknú hudbu (Vašo Patejdl) ale text, ktorý napísal Ľuboš Zeman, mi príde primitívny.         

Medzi naozaj kvalitné piesne albumu ešte patria minimálne tieto kúsky: Živých nás nedostanú(Pavol Jursa / Pavol Jursa), A predsa sa točí(Vašo Patejdl / Miro Jurika, Marián Brezáni),Lístky na státie(Peter Farnbauer / Ľuboš Zeman), Nedám si ťa vziať(Peter Farnbauer / Juraj Soviar).

Boris Filan sa na albume podieľal jedným textom.

 

2019 Najvyšší čas 

A je tu konečne 15. klasický album! Dúfam, dúfam, že nie posledný! A hneď na začiatku musím povedať, že ma pozitívne prekvapil ešte viac ako som očakával a to po tom ako ho chválil môj synovec v čase keď som z neho poznal iba jednu skladbu. Teraz už môžem konštatovať, že ide o jeden z najlepších albumov Elánu. Na jeho výrobe sa ako textár najvýraznejšie podieľal Pavol Jursa, ktorý na album prispel šiestimi textami, z toho ku trom zložil aj hudbu. Juraj Soviar otextoval štyri skladby.

Podľa môjho hodnotenia, ako vidieť nižšie, na albume sú dve 10 bodové, až štyri 9 bodové a tri 7 bodové skladby. Priemerné sú zvyšné 3 skladby, ale za podpriemernú by som neoznačil ani jednu.

  1. „Nechcem byť iný“ (Š.Bugala / P.Jursa)
  2. Sekery a nože“ (P.Jursa / P.Jursa)
  3. Ľúbim ťa“ (P.Jursa / P.Jursa)
  4. „Nádherne strapatá“ (V.Patejdl / J.Soviar)
  5. Sypký dážď“ (P.Farnbauer / P.Jursa)
  6. „Nedráždi Ráža bosou nohou“ (J.Ráž / B.Filan)
  7. Najvyšší čas“ (J.Baláž / J.Soviar)
  8. Bulvárne krysy“ (P.Farnbauer / J.Soviar)
  9. Sto životov“ (P.Jursa / P.Jursa)
  10. Láska je keď nevieš klamať“ (V.Patejdl / K.Peteraj)
  11. Iba ty ma vieš“ (J.Baláž / J.Soviar)
  12. Skúsme to znovu“ (V.Patejdl / P.Jursa)
  13. Hodina ticha“ (Š.Bugala / M.Jurika, M.Brezáni)

 

Piesne z 2. polčasu, ktoré sa na riadne, resp. štúdiové albumy žiaľ nedostali (alebo na ne Elánisti pri tom množstve skvelých skladieb pozabudli…):

  1. VODA ČO MA DRŽÍ NAD VODOU“. (V. Patejdl / Jozef Urban), 2000
  2. Búrkahttp://www.youtube.com/watch?v=uo3MTpWmbm0
  3. Nebudem iný“: https://www.youtube.com/watch?v=pfvC6syX8K8
  4. Plač víťazovhttps://www.youtube.com/watch?v=F3aOhJDlI6c
  5. Kolotoč“: https://www.youtube.com/watch?v=HZ70Fmosd34
  6. Kráľ Dávid“: https://www.youtube.com/watch?v=rhtp6K17V64
  7. Vianoce“: https://www.youtube.com/watch?v=QXO_Nb3FVoM
  8. Všetko čo máš“: https://www.youtube.com/watch?v=s3gV1nzieF8
  9. Z tričiek zúri Che Guevara„:  https://www.youtube.com/watch?v=SF7FMm0tUMU
  10. Źúrové fotky„: https://www.youtube.com/watch?v=UmJ5QkAhhyo
  11. „Vinný a nevinný“ https://www.youtube.com/watch?v=Qhx5J0JxoGU
  12. Opičák

Anglické verzie piesní Elánu

sa svetovými hitmi,

okrem dôvodov ako: nedostok financií na propagáciu kapely, na sponzoring, pôvod kapely v socialistickom bloku,

nestali aj, alebo predovšetkým preto, lebo Elánistom angličtina nie je prirodzená

a väčšinu textov Elánu napísal výnimočný textár – Boris Filan, ktorý napísal mnohé nadčasové texty, aké málekedy majú dokonca aj svetovo známe kapely. Filan v angličtine podobne kvalitné texty písať nevedel, resp. nepísal ich vôbec.

Neviem kto Elánu zložil texty k ich hitom v anglickom jazyku, ale myšlienkovou hodnotou sa s textami Filana, a nie len Filana, nadajú jednoducho vôbec porovnávať. Je to akoby Angličan, ktorý vie dobre po slovensky, a občas zložil nie zlý text v anglickom jazyku, by spravil text k  hudbe Bohemian Rhapsody v slovenčine a naspievala by ho nejaká lepšia slovenská kapela. Bol by to pravdepodobne prepadák hlavne pre tých, ktorí už pred tým pieseň poznali v origináli. Na to, aby sa pieseň stala hitom, nevyhnutne potrebuje kvalitný, alebo aspoň vhodný text. Bez toho to nejde. Text predstavuje polovička úspechu skladby.

Elán do pokladnice slovenskej hudby,

teda do tej, ktorá prežije myslím si mnohé ďalšie generácie (lebo kvalitná hudba je nesmrteľná), prispel viacerými ak nie mnohými krásnymi skladbami. A kvalitné umelecké diela, to sú veci, na ktoré je každý národ pyšný, ak sú pod nimi podpísaní ich krajania.

 

Chcem sa zastať Joža Ráža; aj keď to dnes nie je veľmi populárne.

Nesúhlasím s jeho politickými názormi, napr. keď ospevoval Husáka, Mečiara… Je ale otázne do akej miery sa s týmito názormi aj on sám aj skutočne stotožňuje a do akej miery je v tom recesia, do akej miery v nich hrá rolu jeho chcenie byť na strane menšiny, snaha provokovať, snaha byť iným, alebo aj niečo iné.

Aby sme mohli (aj…) Ráža „súdiť“, museli by sme byť v jeho koži, zažiť všetko to čo zažil on, a tiež vedieť ako by sa zachoval v krízových situáciách, v ktorých by musel preukázať svoj skutočný charakter. Neviem, že by sa Ráž niekedy zachoval ako chrapúň, bezcharakterný, či podlizujúci sa človek a pod. Jeho nebohý svokor, veľmi uznávaná osobnosť, sa o ňom, kým žil, vyjadroval pozitívne.

Som rád že Elán natočil k piesni „Bulvárne krysy“ taký video klip, aký natočil. Vznikla okolo nehu prehnaná hystéria ale na strane druhej klip vyvolal masovú zaujímavú diskusiu, ktorá mala ešte väčšiu výpovednú hodnotu ako daný klip.

 

Záver:

Pán Ráž, som rád, že svôj odchod do hudobného dôchodku ste už niekoľko krát odložili, veď čo môže byť v živote krajšie ako robiť druhým radosť? A vy ako kapela ju mnohým ľuďom, a nie len na Slovensku, robíte už minimálne 39 rokov, od vydania vášho prvého albumu. Kým máte nápady, kým vás múza neopustí, pokračujte! Veď svoje remeslo robíte aj po 50-tich rokov výborne.

Pellegriniho mierové plány v praxi – testované na medveďovi z Liptova.

25.03.2024

Ale premiér Fico, predseda NR SR Pellegrini, Taraba a iní naší veľkí „mierotvorcovia“, toto nikdy nepriznajú. A ani nemôžu. Inak by stratili dôveru svojich voličov, ktorí, snáď až na nejaké vzácne výnimky, zhodne nenávidia USA, Západ, Brusel a obdivujú vodcu z Kremľa. A nielenže to nepriznajú, ale vrcholne bezcharakterne (Fico + Taraba priamo a Pellegrini [...]

Ukrajina a otázky na ktoré Fico, Pellegrini a spol. nemajú odpovede.

19.03.2024

Svet nášho, dnes už 4 násobného premiéra Fica, dušou oddaného komunistu, je svetom amorálnym. Svetom Petra Pellegriniho, súčasného predsedu parlamentu, bývalého ministra školstva a takisto premiéra, je zberateľstvo – zberateľstvo funkcií. Tých najvyšších. Na Slovensku mu do zbierky chýba už iba funkcia prezidenta. On, na rozdiel od svojho politického stvoriteľa [...]

Nedémonizujte Putina! Veď sa vyhráža iba jadrovými zbraňami.

13.03.2024

Podľa kolaborantského slovenského premiéra Roberta Fica nemáme démonizovať Putina. Veď sa vyhráža iba jadrovými zbraňami. Ale zjavne oprávnene… Podľa Fica bolo Ukrajincom, krátko po začatí rozsiahlej ruskej okupácie Ukrajiny vo februári 2022, znemožnené dosiahnuť mierovú dohodu s Ruskom…, hoci k nej boli veľmi blízko… Fico ale hovorí niečo úplne iné [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Marcel Burkert

Dekonšpirátor..., resp. má za to, že za zlom vo svete nie sú USA, dokonca ani Židia, ani ilumináti, ani slobodomurári, ani iné tajné spolky, ale jednostranná vláda rozumu, duchovná lenivosť, neznalosť zmyslu života a Zákonov stvorenia, slepá viera v mnohých podobách. Kritik Putinizmu a socializmu s tzv. ľudskou tvárou. Od júla 2015 aj aktívny skeptik poukazujúci na nebezpečenstvá vyplývajúce zo silne pokriveného učenia proroka Mohameda, alibizmu moslimských a európskych lídrov, pseudohumanizmu a z presadzovania multikulturalizmu za každú cenu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 205
Celková čítanosť: 842082x
Priemerná čítanosť článkov: 4108x

Autor blogu