Založ si blog

Slovenská hrdosť pri českom pive v „Slovenskej krčme“

Z mnohých príkladov našej rýdzej „slovenskej hrdosti“ uvádzam len pár; veď načo viac, ak to aj tak nepohne našim vnútrom, aby sme neboli na smiech u tých zahraničných turistov, ktorí vedia nie len to, že Československo bolo, už pred takmer 3 desaťročiami, rozdelené na dva samostatné štáty, ale aj to, že minimálne svetoznáma značka piva – Budvar, prípadne značka Krušovice atď., nevznikli na Slovensku, ale v Čechách; aj keď dnes sú vlastníkmi, alebo spoluvlastníkmi mnohých veľkých, pôvodne len českých, pivovarov, zahraničné obchodné subjekty.

Navštívil som pomerne veľa krajín, ale s niečím takým som sa nikde nestretol, žeby dajme tomu v krčme nazvanej „Poľská krčma“ čapovali Zlatého bažanta.

Stačí zájsť hoci len do okolitých krajín, aby sme sa o tom presvedčili. Poliaci a Maďari nevyrábajú lepšie pivo ako Slováci. Rakúšania ho majú približne na našej úrovni. Napriek tomu v týchto krajinách prevládajú v krčmách, reštauráciách, či pivárňach, domáce značky.  Len my, Slováci, považujeme svoje pivo za menejcenné a neraz na neho nadávame.Takých príkladov, ako je vidieť na fotografiiách, je v hlavnom meste Slovenska viac. Ale toto je bežné aj v iných slovenských mestách, motorestoch a pod. Môj nebohý otec bol Čech, takže takéto príklady by mi mohli teoreticky imponovať, ale neimponujú. Skôr ma iritujú.

Ak nepočítam pivo Plzeň, ktorá o triedu prevyšuje nie len slovenské pivá, ale aj české, slovenské pivá sú inak v súčasnosti už takmer na tej istej, alebo aj rovnakej úrovni ako české; len ich je menej značiek. A aj keby neboli na tej úrovni, ak by som bol majiteľ reštaurácie na Slovensku, nikdy by som sa neznížil k tomu, aby som krčmu, v ktorej čapujem české pivo (aspoň pôvodne české) nazval „Slovenská krčma“, „Slovenská reštaurácia“, „Slovenská piváreň“, „Slovenská haluškáreň, a už vôbec nie „Slovak House“. A to ani keby som bol pôvodom Angličan, alebo čistý Čech!

Aj môj český kamarát nad tým krútil hlavou, a do takej krčmy nechcel ani páchnuť. Chcel ochutnať slovenské značky. V Bratislave vôbec je ale problém nájsť krčmu so slovenským pivom, a to nie len v centre, ale aj na sídlisku.

V pohode, nech si každý predáva a pije čo chce (aj keď som už neraz zažil, že som dal ľuďom ochutnať tú ktorú českú a slovenskú značku zároveň a bez toho, aby vedeli, čo som im nalial, a slovenské nad značkami ako sú Svijany, Bernard, Staropramen, atď., atď., ktoré sa na Slovensku vo veľkom čapujú, neraz vyhrávali), len poukazujem na našu „slovenskú hrdosť“, ktorá sa prejavuje maximálne tak vtedy, keď Sagan, ktorý na Slovensku ani nežije, vyhrá titul majstra sveta.

Čo veta, to perla – ruskej propagandy. A čo na to Pellegrini?

03.04.2024

Jadro z Ficovho prejavu k 2. výročiu vojny na Ukrajine bolo rozobraté v článku „Ficove kremeľské delírium a Pellegriniho „mierová“ ruská faloš“. Rozoberme si, aspoň narýchlo, to zvyšné z jeho proruského prejavu, ktorý by mu lepšie nenadiktovali snáď ani súdruhovia z Kremľa: 1. V záplave vyjadrení podporujúcich zabíjanie Ukrajincov a Rusov a naivnom [...]

Populista Pellegrini chce byť prezidentom (ruského) mieru a pokoja (pre Smer).

02.04.2024

Krátka analýza ďalšieho hereckého čísla PP a posledného čísla PP predvolebných novín. Populista Peter Pellegrini (PPP) chce byť nielen prezidentom pokoja (smeráckeho), ale aj súdržnosti a národného zmierenia… Akurát že na svojho protikandidáta do funkcie prezidenta SR v kuse útočí. Nie inak tomu je aj v jeho ďalších predvolebných propagačných novinách „PP [...]

Keď služobník Kremľa, Šutaj Eštok, kričí: prezident vojny!

01.04.2024

Šírenie ruského naratívu, aby sa Ukrajina prestala brániť ruskej agresii, resp. aby Ukrajine neboli posielané zbrane zo zlého Západu…, lebo tie iba predlžujú vojnu…, zatiaľ čo tie z východu, z Ruska, ktoré na rozkaz Putina denno-denne na Ukrajine zabíjajú Ukrajincov a pustošia ich krajinu, vojnu zjavne nepredlžujú… a priam spôsobujú na Ukrajine vytúžený mier… [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Marcel Burkert

Dekonšpirátor..., resp. má za to, že za zlom vo svete nie sú USA, dokonca ani Židia, ani ilumináti, ani slobodomurári, ani iné tajné spolky, ale jednostranná vláda rozumu, duchovná lenivosť, neznalosť zmyslu života a Zákonov stvorenia, slepá viera v mnohých podobách. Kritik Putinizmu a socializmu s tzv. ľudskou tvárou. Od júla 2015 aj aktívny skeptik poukazujúci na nebezpečenstvá vyplývajúce zo silne pokriveného učenia proroka Mohameda, alibizmu moslimských a európskych lídrov, pseudohumanizmu a z presadzovania multikulturalizmu za každú cenu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 209
Celková čítanosť: 853694x
Priemerná čítanosť článkov: 4085x

Autor blogu