Založ si blog

Nemocnicu musí riadiť hutník! Ministerstvo zdravotníctva zvládne aj lekár. ..

A ministerstvo zdravotníctva lekár manažovať môže??? Zjavne áno. Stačí, ak sa stotožní.

Minister zdravotníctva, MUDr. Marek Krajčí, pred pár dňami odvolal riaditeľa Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb a.s., Košice. Profesora medicíny, Františka Sabola, vymenil za vyštudovaného hutníka – Antona Jura; ktorý okrem iného riadil stratégiu rozvoja americkej spoločnosti U. S. Steel na európskych trhoch a bol na vrcholových postoch tejto korporácie v USA a Kanade, pričom po 7 rokoch pôsobenia v zámorí sa vrátil na Slovensko a naposledy zastával post generálneho manažéra pre rozvoj stratégie a podnikania v U. S. Steel Košice. „Má dlhoročnú prax v špičkovom riadení v prevažne priemyselných spoločnostiach na Slovensku, ale aj v USA a Kanade,“ uviedlo MZ SR.

Kritika rozhodnutia ministra zdravotníctva bola, alebo je, odbíjaná vyhlásením, že nemocnicu má manažovať manažér a lekár má liečiť!…,

že riešiť personálne veci, účtovníctvo, verejné obstarávania, nákupy, zmluvy…, to nie sú veci, ktoré sa študujú na lekárskej fakulte, a keďže sa toto ignoruje, tak v zdravotníctve to od zlého k horšiemu stále ide hlavne z tohto dôvodu…

Tak do čerta, ako to je!?

Mal by napr. aj jadrovú elektráreň manažovať jedinec, ktorý je dobrý manažér bez ohľadu na to, že jadrovej energii sa rozumie asi tak ako hus do piva!?

Stačí, ak budúci šéf jadrovej energie úspešne manažoval X rokov továreň na výrobu automobilov, ocele a pod.???

Aj keby sme to pripustili, zásadná otázka znie: Kde sú v tomto hranice??? V ktorom bode, alebo konkrétne v akých funkciách prestávajú byť dôležité vzdelanie a prax v danom odbore, bez ohľadu na to, koľko rokov zastával, napr. post riaditeľa nemocnice lekár, a rozhodujúce začína byť to, kto má, alebo nemá manažérske vzdelanie?

Pýtam sa tých, ktorí argumentujú tým, že nemocnicu má manažovať manažér! a lekár má, alebo môže maximálne tak liečiť!…:

Pýtam sa, či dobrí manažéri, ktorí okrem manažovania nie sú odborníkmi v žiadnom odbore, resp. sú odborníkmi iba na manažovanie, by mali zaujať funkcie ako:

  • šéf jadrovej elektrárne
  • šéf úradu jadrového dozoru
  • šéf Slovenskej inšpekcie životného prostredia
  • šéf Lesníckeho výskumného ústavu
  • riaditeľ úradu boja proti korupcii
  • prezident Policajného zboru
  • minister vnútra
  • dekan lekárskej fakulty
  • šéf veľkej advokátskej firmy
  • riaditeľ stavebnej firmy
  • riaditeľ IT firmy
  • šéf Ústavného súdu
  • šéf Najvyššieho súdu
  • šéf Národnej banky Slovenska
  • minister financií
  • veliteľ leteckého pluku
  • minister hospodárstva
  • generálny prokurátor

akonáhle tieto zastávajú síce odborníci na dané konkrétne špecifické odbory, ale nie vyštudovaní manažéri?

Tak aké sú odpovede na tieto otázky?

A viete si predstaviť, žeby lekára pustili manažovať spoločnosť U.S. Steel Košice len preto, lebo má za sebou niekoľkoročné úspešné riadenie nejakej nemocnice?

Argument, že naše nemocnice sú dlhodobo v zlom stave hlavne preto, lebo ich neriadia manažéri, ale len lekári…, je dosť pochybný. Podobne by sme totiž mohli argumentovať, že školstvo je v zlom stave preto, lebo väčšina našich doterajších ministrov školstva neboli vyštudovaní učitelia, nemali prax v odbore, nevideli do problematiky vôbec, alebo ju vnímali len povrchne. Lebo absencia, aj keď vo všeobecnosti žiaľ veľmi podceňovaného pedagogického vzdelania, a absencia pedagogickej praxe im hlbší pohľad do problémov, ako predpokladu k ich efektívnemu riešeniu, neumožnila.

To, že je niekto špičkový lekár, neznamená, že nemôže byť dobrý manažér.

Šikovný hutník, alebo aj lekár, ešte môže učiť matematiku, alebo chémiu na gymnáziu, ale žeby ústav srdcovo-cievnych chorôb riadil hutník, tak to už je veľmi silná káva.

Je iste zaujímavé, že kardiochirurga, na funkcii riaditeľa Ústavu srdcových a cievnych chorôb, za hutníka manažéra vymenil na tomto poste práve lekár na poste ministra zdravotníctva – Marek Krajči. Dalo by sa to snáď ešte ako tak ospravedlniť v prípade, ak by on sám sa vzdal postu ministra zdravotníctva, lebo zjavne nemá na to, aby túto funkciu zastával. Alebo nemá odvahu oponovať svojmu ministerskému a súčasne straníckemu predsedovi Igorovi Matovičovi a to ani v tých najnezmyselnejších zdravotníckych opatreniach v boji proti Covid-u 19.

Som toho názoru, že vysoko odborné inštitúcie, ako napr. vyššie uvedené, vrátane VÚSCH a.s. Košice, ktorý sa zaoberá tak závažnou zdravotnou a liečebnou činnosťou ako sú choroby srdca a ciev, by mali mať vo vedení ľudí, ktorí v 1. rade výborne rozumejú daným problematikám a popritom majú aj predpoklady manažovať, lebo riadiace schopnosti sa dajú osvojiť a rozvíjať určite ľahšie a rýchlejšie, ako stať sa odborníkom na srdcovo-cievne onemocnenia.

P.S.:

Politické čistky v štátnych funkciách a podnikoch, tak neslávne známe z vládnutia bývalých vlád, proti ktorým chcel tzv. Mgr. Igor Matovič a spol. bojovať pred parlamentnými voľbami 2020, pokračujú v jeho gescii a vo veľkom aj po týchto voľbách. „Česť“ vašej práci, súdruhovia!…

Čo veta, to perla – ruskej propagandy. A čo na to Pellegrini?

03.04.2024

Jadro z Ficovho prejavu k 2. výročiu vojny na Ukrajine bolo rozobraté v článku „Ficove kremeľské delírium a Pellegriniho „mierová“ ruská faloš“. Rozoberme si, aspoň narýchlo, to zvyšné z jeho proruského prejavu, ktorý by mu lepšie nenadiktovali snáď ani súdruhovia z Kremľa: 1. V záplave vyjadrení podporujúcich zabíjanie Ukrajincov a Rusov a naivnom [...]

Populista Pellegrini chce byť prezidentom (ruského) mieru a pokoja (pre Smer).

02.04.2024

Krátka analýza ďalšieho hereckého čísla PP a posledného čísla PP predvolebných novín. Populista Peter Pellegrini (PPP) chce byť nielen prezidentom pokoja (smeráckeho), ale aj súdržnosti a národného zmierenia… Akurát že na svojho protikandidáta do funkcie prezidenta SR v kuse útočí. Nie inak tomu je aj v jeho ďalších predvolebných propagačných novinách „PP [...]

Keď služobník Kremľa, Šutaj Eštok, kričí: prezident vojny!

01.04.2024

Šírenie ruského naratívu, aby sa Ukrajina prestala brániť ruskej agresii, resp. aby Ukrajine neboli posielané zbrane zo zlého Západu…, lebo tie iba predlžujú vojnu…, zatiaľ čo tie z východu, z Ruska, ktoré na rozkaz Putina denno-denne na Ukrajine zabíjajú Ukrajincov a pustošia ich krajinu, vojnu zjavne nepredlžujú… a priam spôsobujú na Ukrajine vytúžený mier… [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Marcel Burkert

Dekonšpirátor..., resp. má za to, že za zlom vo svete nie sú USA, dokonca ani Židia, ani ilumináti, ani slobodomurári, ani iné tajné spolky, ale jednostranná vláda rozumu, duchovná lenivosť, neznalosť zmyslu života a Zákonov stvorenia, slepá viera v mnohých podobách. Kritik Putinizmu a socializmu s tzv. ľudskou tvárou. Od júla 2015 aj aktívny skeptik poukazujúci na nebezpečenstvá vyplývajúce zo silne pokriveného učenia proroka Mohameda, alibizmu moslimských a európskych lídrov, pseudohumanizmu a z presadzovania multikulturalizmu za každú cenu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 209
Celková čítanosť: 852104x
Priemerná čítanosť článkov: 4077x

Autor blogu