Založ si blog

Aj deti dúbravských ZŠ sa museli dusiť v rúškach 3 najteplejšie mesiace šk. roka a starostovi to starosť nerobilo.

A to napriek tomu, že samosprávy sú zriaďovateľmi základných škôl a preto sú to starostovia a primátori, ktorí by mali byť prvými, ktorí by sa, v prípade nutnosti, mali postaviť za svoje deti a chrániť ich hoci aj pred nariadeniami vlády; ak sú nezmyslené, či dokonca pre deti škodlivé.

Ak nepočítame mesiace prázdninové, tak celé dlhé 3 najteplejšie mesiace, počas ktorých sa vyučuje, teda: máj, jún a september, museli deti ZŠ na Slovensku nosiť 5-6 hodín denne, 5 krát do týždňa na tvárach rúška, resp. dusítka, a dusiť sa v nich.

Keďže táto povinnosť sa počnúc 4. októbrom, teda na začiatku jesenného obdobia, v podstate ruší,

(žiaci ZŠ budú povinne rúška nosiť už len na chodbách, nie v triedach, kde trávia jednoznačne najviac času),

tým je dosť jasne povedané, že táto povinnosť bola počas teplých mesiacov viacmenej, alebo úplne nezmyselná.

 

Ale vždy je lepšie nezmyselné veci zrušiť neskôr, ako nikdy.

 

Neviem ako ostatní zriaďovatelia ZŠ a zároveň predstavitelia samospráv, ale náš, resp. naši, v bratislavskej Dúbravke, sa za svoje deti u ministra školstva a ministra zdravotníctva, n e p o s t a v i l i .

 

Vo veci som dňa 28. mája 2021

 

oslovil nášho pána vicestarostu Ľuboša Krajčíra, lebo je zároveň koaličným poslancom NR SR a jedným z popredných predstaviteľov jednej z koaličných strán (Sme rodina). Všetci miestni poslanci, vrátane pána starostu, moju žiadosť, jemu adresovanú, dostali na vedomie. Na túto iniciatívu nikto nezareagoval.

Tu je znenie mojej žiadosti z 28.5.21 adresovanej pánovi Ľubošovi Krajčírovi :

Prekáža mi, ak aj školopovinné deti, vrátane dúbravských, sú povinné nosiť denno-denne 6 vyučovacích hodín rúška pričom tí, ktorí to nariadili, alebo odobrili, teda súčasná vládna koalícia, ktorej súčasťou je aj náš pán vicestarosta, doposiaľ nepredložili dôkazy o tom, že toto opatrenie je pre spoločnosť v dobe C-19 viac k úžitku ako na škodu, keďže dýchať vlastné splodiny 6 vyučovacích hodín denne 5 krát týždenne, týždeň čo týždeň, je choré. Nech si to páni poslanci vládnej koalície vyskúšajú, či takto dokážu fungovať aspoň 5 dní v kuse. Ale deti to znášať musia. O následkoch na zdraví z dlhodobého prijímania obmedzeného množstva kyslíka a vdychovania vlastných, už raz vydýchnutých splodín, ani nehovoriac, rovnako nehovoriac ani o tom, aký veľký význam asi môže mať taká „ochrana“, ak počas prestávok pri jedení a pití a ani v školskej jedálni žiaci rúška nemajú; ak už teda niekto naozaj chce zachraňovať ľudské zdravie a ľudské životy pred C-19 prostredníctvom takéhoto nariadenia.  

 Preto by som osobne privítal, ba dokonca požiadal, aby náš zástupca v NR SR, náš pán vicestarosta, cez právo na interpelácie žiadal ministra zdravotníctva a ministra školstva o urýchlené prehodnotenie daného nariadenia, čo sa týka jeho uplatňovania a to minimálne na školách. Alebo nech verejnosti predložia dôkazy, že nosenie rúšok hoci „len“ 5 vyučovacích hodín každý deň 5 krát týždenne, týždeň čo týždeň, nezanechá na zdraví žiakov žiadne negatívne zdravotné následky a to ani z dlhodobého hľadiska. 

 

Dňa 29. septembra 2021,

 

deň a niekoľko hodín pred tým, než bola zverejnená správa, že od 4. 10. 2021 sa pre deti ZŠ ruší povinnosť nosenia rúšok v triedach, som vo veci oslovil dúbravských miestnych poslancov s otázkou: Podporí prosím niekto z poslancov túto iniciatívu? a dúbravského starostu Martina Zaťoviča

a to nasledovne:

Chcel by som poprosiť nášho pána starostu,

 ako starostu jednej nemalej MČ hlavného mesta SR, a zároveň zriaďovateľa dúbravských materských a základných škôl,

ktorého slovo by mohlo mať u ministra školstva a ministra zdravotníctva o dosť väčšiu váhu ako slovo nejakej radovej učiteľky, riaditeľky, alebo radového miestneho poslanca,

 či by sa mohol u týchto ministrov prihovoriť za dúbravské deti, resp. zasadzovať sa za to,

 aby MŠ SR a MZ SR buď čo najskôr zmenili povinné nosenie rúšok v MŠ a ZŠ na dobrovoľné,

 alebo, aby predložili dôkazy o tom, že denno-denné nosenie rúšok 5 až 6 hodín denne (u žiakov, ktorí chodia poobede do družiny a žiakov MŠ je to ešte dlhšie) deťom na zdraví neškodí, samozrejme aj z dlhodobejšieho a dlhodobého hľadiska, a či ich nosenie nenapácha na zdraví detí viac, alebo dokonca oveľa viac škôd, ako prinesie úžitku.

Nehovoriac o tom, že prípadné vírusy si prestávky v školách ani v škôlkach nevyberajú; na rozdiel od detí, ktoré si dávajú v škole rúška dolu nielen ak potrebujú jesť a piť, ale aj z dôvodu, že nevyhnutne potrebujú dýchať čerstvý vzduch a nie dusiť sa denne toľko hodín v rúškach. Sme jedným s posledných štátov, kde na to politici ešte neprišli.

Prof. MUDr. Jaroslav Michálek, PhD, imunolog a onkolog k tomu hovorí:

„Roušky a respirátory nasazené na obličeji jsou největším zdrojem kontaminace nás samotných. Ve vydechovaném vzduchu totiž vydechujeme miliony virů a bakterií, kterých se naše chytré tělo potřebuje zbavit. Většina z nich se však zachytí v mikroskopické síti, kterou naše rouška představuje, a hned dalším nádechem vdechujeme velké množství těchto nežádoucích mikroorganizmů zpět. Existuje několik vědeckých studií z posledních 10 let, které definují přesně, o jaké patogeny se jedná. Mezi viry to jsou nejčastěji adenoviry, viry chřipky a parachřipky, respirační syncitiální viry, z bakterií potom streptokoky, stafylokoky a Gram-negativní bakterie. Pokud roušku máme na obličeji několik hodin denně, zákonitě pak dojde k oslabování našeho imunitního systému.“

 A vypočujte si aj slová jedného z dúbravských rodičov:

 Je to normalne, aby dieta 6-8h denne malo na hube rusko, ktore je uz po 1h cele vlhke a dycha nielen svoje CO2, ale aj bakterie z ruska? Ucitelky deti tak vystrasili, ze moja 6 rocna dcera  si ani pod nos to rusko nechce dat. Celych 6-8 hodin denne, lebo chodi do druziny. A moj syn, stredoskolak, tiez musi nosit rusko v triede a na chodbe aj 6-7h denne. No nebojte sa, budu plne ambulancie u alergologa. Dychacie problemy uz chyta aj moj syn a mozno aj zacinajucu astmu. Zriadovatelia skol by sa uz konecne mali postavit sa za deti a nielen alibisticky mlcat. Kto iny to ma za nich spravit?   

 

Nasleduje to najpodstatnejšie z reakcie pána starostu:  

 

Rád by som sa opýtal pána poslanca: Skúšaš ma, alebo nemáš správne informácie? Chceš, aby som zaslaním listu, ktorý navrhuješ ukázal svoju nekompetentnosť? Prečo to píšem? Lebo deti v našich materských školách nenosia rúška. A my dodržiavame vyhlášku.

Nasledovala pomerne dlhá pasáž znenia platnej vyhlášky a informácia o tom, že čo sa týka ZŠ, tak podľa posledných informácií sa rokuje o tom, aby deti na ZŠ nemuseli mať rúška v triedach.

V 2. reakcii uviedol, že ja sám som si uznal, že som sa pomýlil vo veci MŠ (za čiastkový omyl som sa ospravedlnil) a že to podľa neho nie je zanedbateľný omyl, že podľa neho som mailom šíril nepravdivé resp. skreslené informácie a že viac k tomu ako starosta nemá čo dodať.

 

Mám za to, že

 

aj keby som s v danej veci oslovil pána starostu trebárs začiatkom júna, alebo septembra, že jeho reakcia by nebola iná, keďže z toho, čo vyššie uviedol, nepriamo vyplýva, že vyhláška je vyhláška, a aj v prípade, že povinnosť, ktorú stanovuje, je nezmyselná, alebo jej denno-denné plnenie zanechá, alebo môže zanechať závažné negatívne následky na zdraví detí, presahujúce prípadný prínos nosenia rúšok, treba sa s tým, ako zriaďovateľ dúbravských základných škôl, zmieriť a mlčať. Tak je to správne…

A že išlo viacmenej o nezmyselné a pravdepodobne aj škodlivé nariadenie, tomu nasvedčuje aj fakt, že teraz, keď nastáva jesenné, teda rizikovejšie obdobie, sa táto povinnosť viacmenej ide rušiť (deti budú povinné nosiť rúška len na chodbách a pod., kde zďaleka netrávia toľko času ako v triedach). A aj keď až po 3 mesiacoch, je to lepšie ako by sa dennodenne dusili v rúškach aj ďalšie mesiace, či nebodaj roky.

A vyhovárať sa na to, alebo argumentovať tým, že deti od 3 do 6 rokov rúška počas uvedenej doby nosiť nemuseli, a že nosiť ich museli „iba“ deti od 6 do 5 rokov, je, myslíím si, dosť d e t i n s k é .

 

Súvisiaci článok:

Ako vytiahnuť poslancov NR SR z ulít politických strán k občanom. Otvorený list poslancovi Ľubošovi Krajčírovi (Sme rodina).

 

Čo veta, to perla – ruskej propagandy. A čo na to Pellegrini?

03.04.2024

Jadro z Ficovho prejavu k 2. výročiu vojny na Ukrajine bolo rozobraté v článku „Ficove kremeľské delírium a Pellegriniho „mierová“ ruská faloš“. Rozoberme si, aspoň narýchlo, to zvyšné z jeho proruského prejavu, ktorý by mu lepšie nenadiktovali snáď ani súdruhovia z Kremľa: 1. V záplave vyjadrení podporujúcich zabíjanie Ukrajincov a Rusov a naivnom [...]

Populista Pellegrini chce byť prezidentom (ruského) mieru a pokoja (pre Smer).

02.04.2024

Krátka analýza ďalšieho hereckého čísla PP a posledného čísla PP predvolebných novín. Populista Peter Pellegrini (PPP) chce byť nielen prezidentom pokoja (smeráckeho), ale aj súdržnosti a národného zmierenia… Akurát že na svojho protikandidáta do funkcie prezidenta SR v kuse útočí. Nie inak tomu je aj v jeho ďalších predvolebných propagačných novinách „PP [...]

Keď služobník Kremľa, Šutaj Eštok, kričí: prezident vojny!

01.04.2024

Šírenie ruského naratívu, aby sa Ukrajina prestala brániť ruskej agresii, resp. aby Ukrajine neboli posielané zbrane zo zlého Západu…, lebo tie iba predlžujú vojnu…, zatiaľ čo tie z východu, z Ruska, ktoré na rozkaz Putina denno-denne na Ukrajine zabíjajú Ukrajincov a pustošia ich krajinu, vojnu zjavne nepredlžujú… a priam spôsobujú na Ukrajine vytúžený mier… [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Marcel Burkert

Dekonšpirátor..., resp. má za to, že za zlom vo svete nie sú USA, dokonca ani Židia, ani ilumináti, ani slobodomurári, ani iné tajné spolky, ale jednostranná vláda rozumu, duchovná lenivosť, neznalosť zmyslu života a Zákonov stvorenia, slepá viera v mnohých podobách. Kritik Putinizmu a socializmu s tzv. ľudskou tvárou. Od júla 2015 aj aktívny skeptik poukazujúci na nebezpečenstvá vyplývajúce zo silne pokriveného učenia proroka Mohameda, alibizmu moslimských a európskych lídrov, pseudohumanizmu a z presadzovania multikulturalizmu za každú cenu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 209
Celková čítanosť: 851766x
Priemerná čítanosť článkov: 4075x

Autor blogu