Založ si blog

Policajti neodchádzajú do civilu kvôli nízkym platom, ale kvôli skorým a štedrým výsluhovým dôchodkom. A čo učitelia?

A niektorí policajti odchádzajú aj kvôli zviazaným rukám. Totiž policajti pracujúci na odhaľovaní a vyšetrovaní kriminality tzv. bielych golierov apolitickí nie sú ani náhodou. Odchádzajú ale spravidla v kombináciu s vyššie uvedeným.

Policajti majú napr. v porovnaní s učiteľmi nielen o dosť vyššie platy, množstvo rôznych príplatkov, častejšie a výrazne vyššie odmeny, starší policajti s dvojtýždňovými, tzv. pracovnými rehabilitáciami, takmer rovnako dlhú dovolenku ako učitelia, a hlavne – možnosť ísť do výsluhového dôchodku, ktorého výška rozhodne nie je malá. Častokrát presahuje výšku učiteľského platu. Za veľa hovorí napr. toto: Platy učiteľov sú už na úrovni príplatkov za riadenie v polícii„.

Ešte pred pár rokmi bolo možné do výsluhového dôchodku odísť po 15 rokoch. A aj keď nová hranica odchodu do výsluhového dôchodku sa novou právnou úpravou, pre nových a krátko slúžiacich policajtov zvýšila na 25 rokov, táto hranica je ešte stále relatívne dosť nízka. Veď náročnosť oboch spomínaných povolaní je zhruba rovnaká a napriek tomu učitelia na výsluhový dôchodok nárok nemajú žiadny. Do dôchodku, starobného, sa dnes dostanú cca po 40 rokoch práce (od skončenia vysokej školy). A zďaleka nejde len o učiteľov na jednej strane a policajtov na strane druhej. Na tej ide aj o vojakov, hasičov, colníkov, príslušníkov zboru väzenskej a justičnej stráže, SIS, horskej služby…

Ak by výsluhové dôchodky dostávali aj učitelia v školstve by nemal kto učiť.

Kým učiteľom sa za posledné 2 roky o čosi platy zvýšili, policajtom sa zvyšujú viacmenej v tichosti pravidelne a výraznejšie a teraz policajné odbory žiadajú tieto platy (aj keď „len“ cez príplatky) zvýšiť zásadne, lebo veľa policajtov odchádza do civilu a odbory majú za to, že zásadné zvýšenie platov, alebo príplatkov udrží policajtov v zbore.

Neudrží. Resp. udrží, ale len na krátko, do doby kým si cez zvýšené platy nevylepšia výšku budúceho výsluhového dôchodku.

Takže takto sa to vážení učitelia robí, do psej matere!… Stačí mať výsluhové dôchodky a budete si cez svoje odbory diktovať výšku platov! a ak na tento diktát vláda nepristúpi tak vy sa budete po vzore policajtov atď. nepriamo vyhrážať odídením do výsluhového dôchodku – čo bude mať za následok kolaps školstva. Veď mladých to do školstva z pedagogických fakúlt kvôli nízkym platom ťahá minimálne. Takže oni školstvo nespasia.

Ak by výsluhové dôchodky začali dostávať aj učitelia a v takej výške a za takých podmienok ako policajti, tak odhadujem, že z tých učiteľov, ktorí by začali mať nárok na hocijaký, teda aj ten základný výsluhový dôchodok, by zo školstva do roka a do dňa odišlo 80 percent.

Nečudujem sa policajtom odchádzajúcim do výsluhového dôchodku ešte v relatívne produktívnom veku a zvlášť tým, ktorí pracujú na odhaľovaní a vyšetrovaní kriminality tzv. bielych golierov, alebo na inak politicky citlivých prípadoch. Strácajú motiváciu a chcú robiť niečo užitočnejšie ako „apolitických“ policajtov riešiacich prípady na politickú objednávku, alebo len také, na ktoré dostanú povolenie od svojich šéfov. Títo na svoje funkcie boli dosadení nie na základe objektívneho výberového konania, ale na základe politického výberu – prese tak ako boli do svojich funkcií vybraní aj tí najvyšší – minister vnútra a policajný prezident u ktorých prvoradou kvalifikáciou nie je odbornosť, morálny profil, pevný charakter, ale naopak – schopnosť byť lojálny tej správnej politickej strane, alebo stranám, ktoré sú pri moci.

A ak policajné odbory plačú, že v zbore chýba 2.500 policajtov… tak nech okrem A povedia aj vyššie uvedené B a aj C, D, E, F, G…

Tak napr.:

B) Slovensko má na počet obyvateľov jeden z najvyšších, ak nie rovno najvyšší počet policajtov v EÚ.

C) Zďaleka nie vo všetkých štátoch EÚ majú policajti možnosť ísť do výsluhových dôchodkov, alebo tak skoro ako na Slovensku.

D) Nech policajné odbory vysvetlia, prečo dokonca aj policajní učitelia (na policajných školách), itečkári, hovorcovia, vrátnici, preventívci, vedúci kancelárií, muzikanti dychovej hudby ministerstva vnútra, čestná stráž prezidenta SR, ochrankári, metodici, analytici, atď. výsluhové dôchodky mať môžu učitelia, a zďaleka nielen učitelia, ale ani prokurátori, sudcovia, lekári, zdravotné sestry atď. atď. ich mať nemôžu.

E) Ak je na jednotlivých sekciách ministerstva vnútra, nielen v Policajnom zbore, takýchto „výkonných policajtov“  viac než dosť potom je logické, že je veľa skutočných policajných, resp. výkonných policajných miest, neobsadených.

F) Viac náčelníkov ako bojovníkov…, resp. neadekvátne vysoký počet funkcionárov; navyše so štedrými príplatkami za riadenie.

G) Neefiktivita systému, podvojnosť. Ako príklad možno uviesť stále fungujúci sovietsky model prokuratúry, neexistencia vyšetrujúceho prokurátora, či vyšetrujúceho sudcu, ale namiesto toho samostatné postavenie vyšetrovateľov a policajných orgánov oddelených od „detektívov“…, či existencia tzv. Enviropolície – úplne nesystémovej zložky v rámci Policajného zboru, kedže štát živí aj Inšpekciu životného prostredia, Štátnu ochranu prírody atď. atď., pričom v krajinách ako Taliansko atď., kde enviropolície existujú, zároveň neexistujú inšpekcie životného prostredia atď. Viac tu: https://blog.sme.sk/burkert/t/environmentalna-kriminalita

H) …

 

Autor článku je bývalý policajt a učiteľ

 

Pozn.:

Článok bol napísaný ešte pred oznámením ministra vnútra a ministra obrany o tom ako chcú riešiť problém vysokého odchodu policajtov a vojakov, majúcich nárok na výsluhové dôchodky, do civilu. Na to napísal jeden policajt toto:

Som policajtom, mám 51 rokov a vo výbornej fyzickej aj psychickej kondícii. Kľudne by som mohol pracovať ešte minimálne 10 rokov. Ale mňa tak isto systém výsluhových dôchodkov núti odísť do civilu, pretože je tento rok 14,5% valorizacia. V práci sa mi páči, ale situácia je taká, že keď nepodám žiadosť do civilu do 30.9.2024 tak ochudobním seba a rodinu o 260 eur.
V Poľsku to podľa mňa urobili dobre a tak za stabilizovali policajný zbor a prestali odchádzať starý policajti, keď policajtovi nad 50 r. zvýšili plat o 300 eur a s vekom nad 55 r. zvýšili plat o 600 eur. Stálo to málo peňazí a netrapili sa zvyšovaním platov a ani malému prílevu nových uchádzačov.

 

Súvisiace články a diskusia:

https://blog.sme.sk/diskusie/5330921

https://blog.sme.sk/stopalibizmu/t/platy-ucitelov-a-policajtov

 

Trestný čin pytliactva je ukážkou „principiálnosti“ ministrov vnútra a spravodlivosti.

03.09.2024

Ak by Ficovej vláde radikálnym znižením trestných sadzieb pri najväčšej novele Trestného zákona od pádu socializmu naozaj išlo o dekriminalizáciu ľudí, či o toľko omieľanú potrebu zosúladenia slovenských trestných kódexov s modernými štandardmi v EÚ…, potom by ani len náhodou nemohlo dôjsť k tak okatej zvrátenosti, priam bijúcej do očí (podrobnejšie [...]

Ak na olympiádu nepostúpia slovenskí hokejisti dám si dobrú whisky!

25.08.2024

Whisky, a vôbec tvrdý alkohol dá sa povedať že nepijem. Ale naozaj dobrú whisky, nie “Rážovho“ „ruského“ najlacnejšieho Jamesona, by som si za jeden dva poháriky dal! Ale k tomu musí nadísť nejaká príležitosť. A tá sa črtá, alebo môže prísť vtedy, keď slovenskí hokejisti nepostúpia z kvalifikácie na olympiádu v Miláne. Šanca, že nepostúpia, je síce [...]

Slovensko už zabudlo, čo znamená ruský tank na námestí

21.08.2024

Dnes si pripomíname začiatok ruskej okupácie v r. 1968 trvajúcej 21 rokov. Áno, ruskej, lebo Sovietsky zväz vytvorilo Rusko, Moskva, Kremeľ. Iba tento v Sovietskom zväze určoval pravidlá a rozkazoval. Slovensko už zabudlo, čo znamená ruský, či sovietsky tank na námestí. Sloboda a mier to určite nie sú. Iba ak „mier“ a „sloboda“ na ruský spôsob, do [...]

Erdogan

Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

07.09.2024 22:35

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť aktivistky s tureckým a americkým občianstvom, ktorú zabila izraelská armáda počas protestu.

letisko, vide, schwechat

Muž chcel prepašovať cez rakúske letisko kokaín v opierke invalidného vozíka. Odhalili ho policajné psy

07.09.2024 21:50

Muž vzbudil u polície podozrenie. Tá následne odhalila 14 kilogramov kokaínu v hodnote približne 1,5 milióna eur.

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší účastník nehody mal iba 11 rokov.

Marcel Burkert

Dekonšpirátor..., resp. má za to, že za zlom vo svete nie sú USA, dokonca ani Židia, ani ilumináti, ani slobodomurári, ani iné tajné spolky, ale jednostranná vláda rozumu, duchovná lenivosť, neznalosť zmyslu života a Zákonov stvorenia, slepá viera v mnohých podobách. Kritik Putinizmu a socializmu s tzv. ľudskou tvárou. Od júla 2015 aj aktívny skeptik poukazujúci na nebezpečenstvá vyplývajúce zo silne pokriveného učenia proroka Mohameda, alibizmu moslimských a európskych lídrov, pseudohumanizmu a z presadzovania multikulturalizmu za každú cenu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 221
Celková čítanosť: 904282x
Priemerná čítanosť článkov: 4092x

Autor blogu