Založ si blog

Multifunkčný poslanec Ľuboš Krajčír zo Sme rodina. A jeho svojská „priamosť“.

Aj v časoch ekonomickej krízy, v časoch prudkého zadlžovania Slovenska kvôli silne prehnaným a neraz nezmyselným a drahým opatreniam v boji proti korona vírusu, táto vláda toleruje multifunkčnosť poslancov.

A to súčasný minister financií , donedávna premiér SR Igor Matovič, kým bol ešte „len“ poslancom NR SR, ak si dobre pamätám, chcel riešiť aj multifunkčnosť poslancov, zatrhnúť to, a aj asistentov poslancov NR SR, ako zbytočný luxus.

Je zvrátené, ak poslanci NR SR majú údajne až tak veľa práce, že túto by bez svojich štedro platených asistentov nezvládli…, a na strane druhej si pokojne dovolia vykonávať niektorí aj 4 ďalšie, alebo 5 ďalších funkcií.

 

Šestka je dobrá…,

ale pre objektívnosť treba povedať, že v prípade pána poslanca Ľuboša Krajčíra funkcia vicestarostu mestskej časti je viazaná na funkciu poslanca miestneho zastupiteľstva.

 

PhDr. Ľuboš Krajčír je ale len jeden z mnohých pokračovateľov, protagonistov, či len predstaviteľov tejto multifunkčnosti:

  • pracuje na Miestnom úrade Bratislava – Dúbravka na funkcii zástupcu starostu mestskej časti a súčasne je
  • poslancom miestneho zastupiteľstva uvedenej mestskej časti,
  • bratislavským mestským poslancom,
  • už spomínaným poslancom NR SR (za Sme rodina),
  • predsedom Dozornej rady Dopravného podniku Bratislava https://dpb.sk/sk/o-podniku
  • krajským predsedom politického hnutia Sme rodina https://hnutie-smerodina.sk/regiony/

Preto po jeho zvolení za poslanca NR SR, v posledných parlamentných voľbách (2020), čím sa stal 3 násobným poslancom, som privítal otázku, ktorú mu v rozhovore položila šéfredaktorka miestnych Dúbravských novín.  Citujem z Dúbravských novín č. 4/2020, z článku „Rozhovor s novozvoleným poslancom NR SR Ľubošom Krajčírom“:

 

Otázka šéfredaktorky novín:

Od r. 2014 pôsobíte ako vicestarosta Mestskej časti Bratislava – Dúbravka. Ako plánujete zariadiť, rozložiť si prácu teraz (ako novozvolený poslanec NR SR), aby ste všetko ustáli, stíhali?

 

Odpoveď poslanca:

Som priamy človek a rovnako priamo poviem svoj názor na to, či môže politik pôsobiť zároveň v komunálnej a aj celoslovenskej politike. Som presvedčený, že je to prínosné tak pre veľkú politiku, lebo komunál ma drží nohami pri zemi, ako aj pre komunálnu, lebo celoslovenská mi umožňuje vstupovať do tvorby legislatívy, ktorá pomôže občanom.

Áno, plánujem naďalej zostať aj miestnym aj mestským poslancom a ako vicestarosta si znížim úväzok na minimálnu mzdu, ktorú pravidelne darujem na charitatívne účely.  

 

Komentár autora článku:

Pani šéfredaktorka nejako pozabudla, že pán poslanec NR SR je nie len vicestarostom bratislavskej mestskej časti, s takmer 40 tisícmi obyvateľov, ale tých funkcii má „trošičku“ viac; viď zoznam vyššie. Šestka je dobrá… Druhá, podstatnejšia vec je tá, že pán poslanec odpovedal na 3 či 4 otázky, len nie a nie na otázku položenú šéfredaktorkou novín. Vnímam to vyložene ako vyhnutie sa odpovedi na nepohodlnú otázku. Ale ďakujem pani šéfredaktorke za odvahu, že ju položila; lebo v miestnych novinách nebýva zvykom klásť vedeniu mestskej časti nepohodlné otázky).

 

EŠTE K TEJ „PRIAMOSTI“ PÁNA POSLANCA:

Vo februári 2021 (23.2.) som poslancovi Ľubošovi Krajčírovi poslal e-mail, kde som mu v tejto súvislosti položil 2 otázky v rámci nižšie uvedeného textu:

…V denníku Nový čas z 19.2.2021 ste pán poslanec vyčítali pánovi ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčimu, že na úkor riešenia problémov v nemocniciach sa (údajne) prioritne venuje riešeniu interrupcií; aj keď aj interrupcie patria do problematiky zdravotníctva. Paradoxne Vy sám, ste minimálne na 3 funkciách a na otázku, šéfredaktorky novín, ako sa to dá zvládnuť, ste odpovedali na rôzne otázky, len nie na tú jednu; nepohodlnú. A to ešte pritom tvrdíte, že ste otvorený človek… Tak ako to je? Aká je odpoveď na otázku, ako sa to všetko dá zvládnuť?

A je podľa Vás správne, ak poslanec NR SR má na jednej strane k dispozícii, pomerne veľmi slušne štátom plateného, asistenta, lebo poslanecká práca je asi tak náročná…, že ho potrebuje, a na strane druhej ten istý poslanec vykonáva aj nieže inú funkciu, ale funkcie!?

 

Odpoveď od poslanca neprišla žiadna.

To len potvrdzuje skutočnosť, že vo všeobecnosti naši poslanci NR SR fakticky nezastupujú občanov, ale zastupujú politické záujmy straníckych centrál a logicky aj, alebo predovšetkým, sponzorov svojich materských strán (aj keď v prípade hnutia Sme rodina to môže byť len jej predseda, Boris Kolár. Možno).

 

Spôsob ako bojovať proti takejto ignorancii a alibizmu poslancov NR SR (lebo toto sa týka nemalého počtu poslancov), ako ich vytiahnuť z ochranných ulít materských politických strán, na chrbtoch ktorých sa dostali do parlamentu, von, smerom k občanom, nehovoriac ešte o ich voličoch, som načrtol v tomto článku: https://marcelburkert.blog.pravda.sk/2021/03/03/ako-vytiahnut-poslancov-nr-sr-z-ulit-politickych-stran-k-obcanom-otvoreny-list-poslancovi-nr-sr-lubosovi-krajcirovi-sme-rodina/

Mimochodom, na decembrovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva 2019, pri schvaľovaní rozpočtu na r. 2020, v ktorom na spracovávanie územných plánov zón bola navrhnutá nedostatočná čiastka, som ako miestny poslanec vystúpil a vymenoval veci, na ktorých by sa mohlo ušetriť, ak naozaj nie je dostatok financií na spracovanie územných plánov zón, lebo tieto významným spôsobom môžu riešiť budúcnosť Dúbravky v tom, ako budú vyzerať jej, ešte nezastavané stavebné lokality, a Dúbravka za celé tie roky doposiaľ nemá spracovaný ani jeden takýto plán. Jednou z týchto vecí bolo aj zrušenie funkcie zástupcu starostu na plný pracovný úväzok; ak už je naša mestská časť na tom naozaj tak zle s financiami.

 

Na záver:

Minulý rok, v diskusii na mojom facebook profile, k téme novo vytvorenej funkcie splnomocnenkyne vlády pre podporu rodiny, ktorú obsadila stranícka kolegyňa Ľuboša Krajčíra, pani Krištúfková, mi pán poslanec položil otázku, prečo neriešim skôr, alebo aj, premnoženosť funkcií na bratislavskom magistráte… Na to som odpovedal, že ja, na rozdiel od neho, nie som mestským poslancom, teda že riešiť toto by mal v 1. rade on, a položil som mu pri tom otázku, či už tak pred primátorom Vallom, alebo mestským zastupiteľstvom spravil, alebo ju rieši len v diskusii na mojom FB profile.

Ani na túto otázku doposiaľ neodpovedal.

Súvisiace články:

Mlčím ako partizán! Váš poslanec NR SR Ľuboš Krajčír zo Sme rodina

PREMNOŽENOSŤ FUNKCIÍ NA BRATISLAVSKOM MAGISTRÁTE

Čo veta, to perla – ruskej propagandy. A čo na to Pellegrini?

03.04.2024

Jadro z Ficovho prejavu k 2. výročiu vojny na Ukrajine bolo rozobraté v článku „Ficove kremeľské delírium a Pellegriniho „mierová“ ruská faloš“. Rozoberme si, aspoň narýchlo, to zvyšné z jeho proruského prejavu, ktorý by mu lepšie nenadiktovali snáď ani súdruhovia z Kremľa: 1. V záplave vyjadrení podporujúcich zabíjanie Ukrajincov a Rusov a naivnom [...]

Populista Pellegrini chce byť prezidentom (ruského) mieru a pokoja (pre Smer).

02.04.2024

Krátka analýza ďalšieho hereckého čísla PP a posledného čísla PP predvolebných novín. Populista Peter Pellegrini (PPP) chce byť nielen prezidentom pokoja (smeráckeho), ale aj súdržnosti a národného zmierenia… Akurát že na svojho protikandidáta do funkcie prezidenta SR v kuse útočí. Nie inak tomu je aj v jeho ďalších predvolebných propagačných novinách „PP [...]

Keď služobník Kremľa, Šutaj Eštok, kričí: prezident vojny!

01.04.2024

Šírenie ruského naratívu, aby sa Ukrajina prestala brániť ruskej agresii, resp. aby Ukrajine neboli posielané zbrane zo zlého Západu…, lebo tie iba predlžujú vojnu…, zatiaľ čo tie z východu, z Ruska, ktoré na rozkaz Putina denno-denne na Ukrajine zabíjajú Ukrajincov a pustošia ich krajinu, vojnu zjavne nepredlžujú… a priam spôsobujú na Ukrajine vytúžený mier… [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Marcel Burkert

Dekonšpirátor..., resp. má za to, že za zlom vo svete nie sú USA, dokonca ani Židia, ani ilumináti, ani slobodomurári, ani iné tajné spolky, ale jednostranná vláda rozumu, duchovná lenivosť, neznalosť zmyslu života a Zákonov stvorenia, slepá viera v mnohých podobách. Kritik Putinizmu a socializmu s tzv. ľudskou tvárou. Od júla 2015 aj aktívny skeptik poukazujúci na nebezpečenstvá vyplývajúce zo silne pokriveného učenia proroka Mohameda, alibizmu moslimských a európskych lídrov, pseudohumanizmu a z presadzovania multikulturalizmu za každú cenu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 209
Celková čítanosť: 852077x
Priemerná čítanosť článkov: 4077x

Autor blogu