Založ si blog

Fantazmagórie kremeľských „mierotvorcov“ & Terapia pre mentálne obete putinizmu VI

Prečo v „slobodnom Rusku“ zatýkajú protivojnových demonštrantov? Ruským kremeľským ,,mierotvorcom“ bojujúcich za „mier“ na Ukrajine zrazu vadí mier???

Je veľmi veľa takýchto nepohodlných otázok, na ktoré dezoláti obhajujúci ruskú agresiu na Ukrajine, odpovede nemajú.

K týmto dezolátom patria aj tí, ktorí vystupujú ako nestranní…, ktorí nemajú mozgovú kapacitu pochopiť, alebo nechcú pochopiť, že ich „nestrannosť“ v prípadoch, keď napr. 120 kilový dvojmetrový svalnatý brat, ktorý svojou hrubou silou dezolátom iste veľmi imponuje, surovo mláti svoju útlu sestru a hrozí, že ju zabije, tejto žene resp. obeti nijako nepomôže.

Naopak, takýto „nestranný“ prístup vždy pomáha len a len agresorovi, aby tento bez toho, aby mu v tom niekto bránil, alebo kládol prekážky, si robil čo len chce. Lebo on je bulo silnejší a preto má na to právo…  Tento príklad bude znieť pre kremeľských dezolátov nemiestny, bizárny  neviem ešte aký, ale jedno je isté – budú sa na ňom pohoršovať, aj keď v skutočnosti je to len slabý odvar toho, čo robia Rusi na Ukrajine už takmer rok a 5 mesiacov. Podľa zvrátenej logiky týchto „nestranných“, resp. podľa ruskej logiky, by človek nemal ani len volať o pomoc, keby bol svedkom toho, že nejaký agresívny blb ide znásilniť nejaké dievča alebo ženu.

Do sveta už mesiace s obľubou vytrubujú to, čo si ich ideoví sovietski predchodcovia, Hitlerovi to spojenci, na začiatku 2. sv. vojny, vytrubovať nedovolili. Vtedy totiž Poľsko napadlo nielen Nemecko, ale z druhej strany aj ZSSR pod vedením Ruska. Vtedy mlčali. Rusko a ZSSR sú furt čeče, a to aj vtedy, keď s Hitlerom napadli Poľsko. Dnes tento typ ľudí zrazu drzo huláka, že za vraždenie na Ukrajinu sú zodpovedné USA a NATO! a že Rusko konalo len v „nutnej obrane“…  V podstate sa snažia ľuďom vmasírovať do hláv, že najprv na Ukrajinu zaútočilo USA z východu a Rusko zo západu a aj to len preto, aby Ukrajinu oslobodilo… od Američanov, ktorí masakrujú slobodnú Ukrajinu svojjim vplyvom…

Ach, primitívnejšiu propagandu uť nie je možné vymyslieť! To je neprekonateľné.

Blogerka Nadežda Serafínová k tomu napísala:  Putin nezaútočil len na Ukrajinu, zaútočil na nás všetkých. Náš slobodný svet sa 24. februára zrútil ako domček z karát a vojna ešte nikdy nebola tak blízko pri nás ako teraz. Je našou ľudskou a morálnou povinnosťou za každých okolností pomáhať slabším, ktorým je ubližované. Oni bojujú tam, my musíme proti nenávisti bojovať tu.

A ja by som k tomu dodal, že ja proti nenávisti a ruskej zhubnej propagande, ktorú od nenávisti oddeliť možné nie je, bojujem, viacmenej osamelý, tu na blogu Pravda, kde sa to takzvanými nestrannými prokremeľskými blogermi ačohentistami a prokremeľskými trólmi v diskusiách, len tak hemží.

Všetci vyznávači svalnatého nadutého Kremľa by si mohli vziať príklad z obyčajného ukrajinského dievčatka, ktoré má viac rozumu a odvahy ako oni všetci dohromady:

„Maša, krátko po začiatku vojny na Ukrajine mala v škole za úlohu nakresliť obrázok na podporu ruských vojakov. Namiesto toho nakreslila ukrajinskú vojnovú obeť a pridala nápisy „Nie vojne“ a „Sláva Ukrajine“.“ Riaditeľka školy privolala políciu. Jej otca potom predviedli na policajnú stanicu, kde mu udelili pokutu za diskreditáciu ruskej armády a v súčasnosti je jej otec už vo väzení. Viac tu: https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/673552-otec-skolacky-ktora-nakreslila-obrazok-proti-vojne-poziadal-sud-o-trest-smrti/

 

Ale poďme už konečne, po dlhšej prestávke, rýchlo k ďalšiemu cyklu terapie pre mentálne obete putinizmu, lebo keď sa liečba na dlhšiu dobu vynechá, tak u niektorých, inak ešte teoreticky vyliečiteľných pacientov, môže napáchať v ich mozgoch a citových centrách nenapraviteľné škody.

 

1.

Karol Sudor o Rusku: Predstava, že sa môžem vyhovoriť na to, ako sa cítim ohrozený niekým, kto ma nikdy v histórii nenapadol, kým ja som už stihol napadnúť kadekoho, je bizarná. To už sa môže Slovensko báť Islandu, veď ktovie, čo nám raz v budúcnosti vyvedú potomkovia Vikingov…“.

 

2.

Toto sa písalo 27. apríla 2022:

Výber z článku

Ruské geopolitické fantazmagórie

Už pred začiatkom ruskej agresie na Ukrajine sme vedeli, že vo fantáziách, ktoré spriadali ruskí politici a ideológovia, niet miesta pre hodnotu ľudského života. Od začiatku ruskej agresie si však uvedomujeme, že ruské geopolitické fantazmagórie nie sú len výplodom nihilistického denného snívania bezmocných, ale že v mysliach Rusov (tak ako kedysi hitlerovská ideológia v mysliach Nemcov) tak účinne nahradili realitu, že vytvorili priamy precedens na páchanie, legitimizáciu, no zároveň aj popieranie a prekrúcanie najstrašnejších zločinov proti ľudskosti.

Predstavy vonkajších nepriateľov ohrozujúcich blahobyt (ten si však užívali len obyvatelia veľkých miest), ako aj fantázie o ich zničení, ktoré mali tvoriť záruku nezvratnej spoločenskej stability a individuálneho bezpečia, skladal Putin zo zvyškov fantómových obrazov, ktoré sa mu usadili v mysli počas pôsobenia v KGB, no ideologickú prácu prenechával z politickej vypočítavosti okrem iného takým „opozičným“ politikom, akým bol populista Žirinovskij. Ten s obľubou a beztrestne viedol velikášske reči o ruskom znovuzískaní Aljašky, o nukleárnom údere na Nemecko a o zabratí Ukrajiny. Tieto reči sprevádzali detinské, no bezostyšné, ahistorické a fantazijné prekresľovania mapy Európy.

Kto by si pomyslel, že ruské antihumánne a deštruktívne geopolitické fantázie sa stanú priamym vodidlom politického konania? Pomyslel by si to asi každý, kto pozná históriu ideí a pozná duchovné pozadie hitlerizmu. Každý, kto vie, že Zánik Západu nemeckého pseudofilozofa Oswalda Spenglera z roku 1918 nebol len cynický pseudovedecký bestseller, ale že naň prisahali ideológovia nacistickej teritoriálnej expanzie.

Každý, komu je jasné, že tento druh megalomanskej literatúry neskôr spolu s Hitlerovým Mein Kampfom kompenzoval frustrácie čitateľov tým, že dovoľoval zabudnúť na zložitosť reálnych riešení problémov vlastnej krajiny aj sveta a uvoľňoval nenávisť k údajným vonkajším nepriateľom. Ak aj po zničení európskeho fašizmu takéto fantázie ani literatúra celkom nevymizli, v západnej Európe, kde sa presadila etika a politika národnej a názorovej znášanlivosti ako predpoklad mierovej spolupráce, sa ocitli na najkrajnejšom okraji spoločenského záujmu.

Tradície ruských fantazmagórií, ktoré sa usilujú o svoje presadenie v žitej realite, sú bohaté a pestré. Už v druhej polovici 19. storočia ich s miernou iróniu (ale aj s infernálnym porozumením) vykreslil v mnohých svojich románových postavách Dostojevskij.

Adam Bžoch

https://dennikn.sk/2820839/ruske-geopoliticke-fantazmagorie/

 

3.

Výber z článku

Katynská tragédia sa opakuje v Buči

Podobnosť náhodná, alebo úplná?

Ruská propaganda a užitoční idioti opäť raz pracujú na plné obrátky. Ruská armáda je spoločenstvom anjelov a mierotvorcov, ktorí prišli na Ukrajinu vytvoriť ruský raj a netrpezlivo očakávajú, kedy sa začnú hrnúť  tisíce emigrantov, utečencov na územie Ruskej federácie. My nič, my muzikanti, je pravidelné krédo proruskej propagandy a ruský Goebels  – minister zahraničia Lavrov sa snaží presvedčiť svet, že nie ONI, ale Ukrajinci sú vinníci. Lenže……pamäť neklame a slovo KATYŇ je mementom pre všetkých.

Stalo sa to v roku 1940, keď komunistická tajná polícia NKVD po súhlase J.V. Stalina  v Katynskom lese (neďaleko obce Katyň ) pri Smolensku  začiatkom roka 1940  NKVD povraždila asi 20 000 – 26 000 zajatých poľských dôstojníkov , policajtov, kňazov a príslušníkov inteligencie počas obsadenia a neskoršej okupácii časti Poľska v roku 1939. Do ZSSR boli odvlečení po podpise paktu Ribentrop – Molotov, o vzájomnom neútočení medzi hitlerovským Nemeckom a mierumilovným Sovietskym zväzom Tento vojnový zločin  je jednou z najväčších tragédií v novodobých dejinách Poľska a stále zaťažuje poľsko-ruské vzťahy. V čom je podobnosť či priam zhoda?

V lete roku 1942 boli objavené prvé telá poľských dôstojníkov na Nemcami obsadených územiach v Katyni.  Medzinárodná komisia pripísala zločin Sovietskemu zväzu. 13. apríla 1942 priniesol Berlín senzačnú správu, že obeťami boli poľskí dôstojníci popravení strelou do tyla a niektorí aj prebodnutí trojhranným bodákom ruského typu, ruky mali vzadu zviazané ruským motúzom. Ale ako je dobrým zvykom na východ od našich hraníc  – Moskva obvinila z masakry Nemcov a nepriamo dokonca poľskú exilovú vládu v Londýne, s ktorou prerušila diplomatické styky. Sovietsky zväz priznal zodpovednosť až v roku 1990, kedy Gorbačov  povedal, že ide o najväčší zločin stalinizmu. Štátna duma Ruskej federácie až o 20 rokov neskôr vydala vyhlásenie „O Katynskej tragédii a jej obetiach.“, v ktorej priznáva vinu za masové popravy poľských občanov zločinom stalinskému režimu, pričom dodáva, že priamu zodpovednosť za popravy niesol sám Stalin a ďalší vyšší predstavitelia krajiny.

Čo má Katynská tragédia ,spoločné s ukrajinskou Bučou? Scenár , činy aj slovník  ruskej strany sú takmer doslova totožné. Budeme čakať ďalších päťdesiat a viac rokov, kým sa zločinci priznajú k svojim činom?

Tým čo chodili do školy dávnejšie a „sklenená róza“ im úplne  nevygumovala pamäť a to čo sa učili, terajšia situácia na Ukrajine viac ako nápadne pripomína kapitoly z učebníc dejepisu – začiatok útoku na Poľsko v auguste 1939 – presnejšie prepadnutie vysielača v Gliviciach /Gleiwitz / v Hornom Sliezsku ,ktoré vtedy patrilo Nemecku.  

Špeciálna skupina príslušníkov AbwehruSS prezlečených do poľských uniforiem zaútočila 31.augusta 1939 / na vysielač – aha už vtedy fungovali zelení mužíci/. Tzv. „Operácia pod falošnou vlajkou“  mala vyvolať dojem, že nasledujúci útok na Poľsko  je odvetou za prepadnutie vysielača a Nemecko nie je agresorom.  Už 1. septembra 1939 Nemecko spustilo operáciu Fall Weiss, čím iniciovalo vypuknutie druhej svetovej vojny.

V ten istý deň, v prejave k Reichstagu, Adolf Hitler spomenul 21 pohraničných incidentov, z ktorých tri nazval veľmi vážnymi, ako ospravedlnenie pre nemeckú „defenzívnu“ reakciu proti Poľsku / priam neskutočná zhoda vyjadrovania a konania nacionálneho socialistu Hitlera a internacionálneho socialistu Putina. Tak sa zdá, že gosudar Putin, bývalý dôstojník KGB počas jeho  pôsobenia v NDR dôkladne preštudoval dejiny nacistického Nemecka.

Len niekoľko dní predtým, 22. Augusta 1939, povedal Hitler svojim generálom: „Zabezpečím propagandistický casus belli. Na jeho dôveryhodnosti nezáleží. Víťaza sa nebude nikto pýtať či hovoril pravdu.“  Nacistické Nemecko a socialistický Sovietský zväz si rozparcelovali Poľsko, presne podľa  zmluvy podpísanej  24. augusta. Teraz vzniká malý problém, s kým si Ruská federácia po prípadnej okupácií Ukrajiny rozdelí územie, že by s Lukašenkom?

Ešte šťastie, že máme v opozícií takého skvelého politika ako je Róbert Fico. Okamžite zistil, že za celým útokom na Ruskú federáciu a nie na Ukrajinu sú zodpovedné USA. Škoda, že mu za chrbtom nestál tajtrlík, pardón, šestnásť percentný akademik Luboš Blaha, korý vykoktal zo seba po prejave  Putina: „Nič iné ma v tejto chvíli nezaujíma, iba mier. A po dnešnom prejave Putina som presvedčený, že aj on chce to isté – mier.

Nie je prvý a jediný, ktorý zbožné želania vydáva za realitu. Tejto zásady sa držal už nacistický hlásateľ jedinečnej pravdy nacionálneho socializmu, minister propagandy Goebel tvrdil, že tisíckrát opakovaná lož sa napokon stáva pravdou. Socialisti či nacionálny alebo internacionálny si rozumejú. Ozaj a kde sa stratil George Soros – ten s tým nemá nič spoločné?

 

Ivan Bača, apríl 2022

 

4.

Rus Ginzburg: Putin chce slabou a rozvrácenou Ukrajinu

  1. 04. 2022 14:26:11

Ruský podnikatel a předseda Svobodných Rusů v České republice Vitalij Ginzburg se narodil na Ukrajině. Západ by podle něj měl vyhlásit nad Ukrajinou bezletovou zónu a postupovat razantněji.

V rozhovoru na témě Ukrajina dále uvedl, že Majdan nebyl zahraničním spiknutím, ale důsledkem zkorumpovanosti a zločinné podstaty Janukovyčova režimu. Výmysly, že za současný ruský vpád na Ukrajinu může Západ, odbyl rázným tvrzením. „O tom, co pochází z blázince, přece nelze seriózně diskutovat.“

Jaké jsou vaše osobní zkušenosti s Ukrajinou? Podnikal jste tam někdy nebo obchodoval s podnikatelem z Ukrajiny apod.?

Narodil jsem se na Ukrajině a žil tam většinu svého života, celých 33 let. Po odchodu z Ukrajiny jsem tam neustále jezdil, mám tam pohřbené příbuzné. Nikdy jsem na Ukrajině nepodnikal, a to z velmi prostého důvodu. Před Majdanem bylo velmi obtížné podnikat na Ukrajině kvůli korupci a po Majdanu byl můj byznys v Rusku zničen a já se rozhodl přesunout jej do Evropy. V souladu s našimi plány jsme s evropskými partnery měli pobočku v Charkově, kde jsme zaměstnávali velmi schopné programátory, především absolventy a studenty Charkovského leteckého institutu. Takže teď jistě chápete, proč jsem před Majdanem na Ukrajině nepodnikal.

Mohl byste porovnat vnitřní poměry v Rusku a na Ukrajině z hlediska korupce a stavu demokracie?

Před Majdanem jsem se několikrát pokoušel založit na Ukrajině firmu. Všechny mé pokusy však selhaly ze dvou důvodů. Za prvé, to byla velikost ukrajinského trhu. Projekty takového rozsahu jako v Rusku není možné na Ukrajině realizovat. Za druhé, to byla ukrajinská korupce.
Jestliže v Rusku byl za Putina vytvořen strukturovaný systém korupce, ve kterém byly korupční toky řízeny shora, na Ukrajině před Janukovyčem nic takového neexistovalo. A tam jste museli vyjednávat s velkým počtem lidí, což podle mého názoru činilo obchod zbytečným.

Prezident Janukovyč však po Putinově vzoru začal podobný korupční systém vytvářet také. To se však nepodařilo. A to z toho důvodu, že na Ukrajině se mu na rozdíl od Ruska nepodařilo dostat pod kontrolu média. Obrovskou roli při mobilizaci lidí k masovým protestem sehrála média, která byla na něm a jeho státu nezávislá.

Těžko říci, nakolik měl protest na Majdanu význam pro demokracii v jeho evropském smyslu, ale byl jednoznačně namířen proti privatizaci státu jedním mužem nebo jedním týmem. Pravděpodobně to byl impuls, který byl podpořen protesty lidí. Demokratická a protikorupční agenda se rozvíjela právě díky nezávislým ukrajinským médiím. Na Majdanu se sešli lidé z různých důvodů, avšak i různorodé zájmy je dokázaly spojit v protestu za větší demokratizaci společnosti.

Je nepravděpodobné, že by jednotliví ukrajinští oligarchové, jako je Kolomojskij, udělali něco, co by oslabilo nebo ztratilo jejich pozice. Podporou protestu si však byli dobře vědomi, že když se Janukovyčovi nepostaví, riskují ještě více. Majdan vznikl jako lidový protest, který prostřednictvím médií podpořily různé vrstvy ukrajinské společnosti. Dozrála v nich.
Všechny řeči o tom, že byl někým zvenčí inspirován, jsou jen výmyslem ruské propagandy.

Jaké jsou podle vás důvody ruské agrese proti Ukrajině?

Hlavním cílem nynější ruské agrese proti Ukrajině je zabránit jejímu demokratickému rozvoji. V roce 2014 vnímal Putin Majdan jako nejvážnější výzvu své moci v postsovětském prostoru. Žádná Gruzie ani Kyrgyzstán se mu nevyrovnají. Proto došlo k okamžité anexi Krymu a eskalaci konfliktu v Donbasu. V té době to považoval za dostatečné, protože se domníval, že Ukrajina se nebude moci rozvíjet, a že miny položené pod ní ji jednoduše roztrhají. Nahrával mu i fakt, že i ukrajinské vedení se od roku 1991 dopustilo mnoha chyb, zejména na Krymu. Přes to všechno se Kreml vážně přepočítal a na konci roku 2021 měla Ukrajina nejvyšší úroveň HDP ve své historii a úroveň mezd a důchodů v Rusku a na Ukrajině se téměř vyrovnala. A to i přesto, že HDP Ukrajiny na obyvatele byl o polovinu nižší než HDP Ruska. To Putina znepokojilo nejvíc. On totiž nepotřebuje silnou prosperující Ukrajinu, ale slabou a rozvrácenou.

Jsou tedy výroky některých Putinových stoupenců, že za invazi ruské armády na Ukrajinu může Západ, nesmyslem?

Taková prohlášení Putinova okolí nemá smysl komentovat a analyzovat. Nejlépe to vystihuje Napoleonův výrok. „Člověk by neměl hledat zlý úmysl tam, kde lze vše vysvětlit hloupostí.“ Snaha vysvětlit všechny problémy intrikami Západu je tradičním způsobem ovládání a obelhávání ruského lidu. Nic jiného zde není třeba vysvětlovat. Nehledě na to, že ruská armáda není při vší vypjatosti ruské propagandy ničím motivována, zatímco ukrajinská armáda je údajně motivovaná Západem. To je ostatně nejlepší způsob, jak tuto absurditu vyvrátit. A vůbec, normální lidé by podle mého názoru neměli o Putinově blouznění vůbec diskutovat. O tom, co pochází z blázince, přece nelze seriózně diskutovat.

Jak by měl Západ reagovat na ruskou agresi vůči Ukrajině?

Západ dosud nepochopil, že nešlo o Putinovu agresi proti Ukrajině, ale o Putinovu agresi proti Západu! Je to jen druhá strana stejné mince. Ukrajina tak dnes vlastně brání Západ. Proč se o tom zmiňuji v minulém čase? Protože se Kremlu nepodařilo dosáhnout žádného ze svých cílů. Nepodařilo se mu provést bleskový útok. Agrese proti Ukrajině přesvědčivě dokázala extrémně nízké schopnosti ruské armády. Prokázala fašistickou povahu putinovského režimu. Západ musí pochopit, že Ukrajina je svými hodnotami a mentalitou součástí Západu. A zničení Ukrajiny je pouze první Putinův cíl. Proto je v zájmu Západu, aby zůstal i poslední.

Západ udělal a dělá mnoho pro podporu Ukrajiny. Je však rovněž v jeho zájmu, aby na Ukrajině nedošlo k vážným haváriím v jaderných elektrárnách nebo podobných zařízeních, která se stala terčem ruských útoků. A k tomu by měl Západ co nejvíce podpořit schopnost Ukrajiny, aby mohla klást ruským útočníkům účinný odpor.

To se týká například zřízení bezletové zóny nad Ukrajinou, kterou požaduje vedení v Kyjevě. Pokud by tak Západ učinil, Putin by si uvědomil, že je to skutečný důrazný signál k zastavení bezdůvodné agrese vůči sousední zemi. Koneckonců, podívejte se na Turecko a jeho prezidenta. Turecko mluví s Putinem jazykem, kterému rozumí. Jazykem síly. Týká se to například sestřelení ruského letadla tureckou stíhačkou. Turecký prezident Erdogan podporuje boj proti Asadovi v Sýrii, podporuje také Ázerbájdžán a pomáhá mu získat zpět svrchovanost nad jeho územím. Demonstruje i podporu Ukrajině uznáním její suverenity a dodávkami bezpilotních letounů. A jaká je Putinova odpověď? Žádná, zmíněné akce de facto toleruje, protože si uvědomuje, že proti Turecku nemůže nic dělat.

Západ proto musí na Ukrajině projevit větší odhodlání bránit své hodnoty, a to tím spíše, že ho podporují voliči, kteří si dobře uvědomují, jaké zlo Putin představuje. Stále existuje mnoho příležitostí v podobě poskytnutí potřebných zbraní a vybavení Ukrajině, včetně vyslání dobrovolníků připravených zde bránit i svobodu Západu.

Hrozí také invaze ruských vojsk do Pobaltí?

Rusko je iracionální země, Putin je podle všech vnějších příznaků vážně duševně vyšinutý člověk, který ztratil kontakt s realitou. Můžeme od něj očekávat cokoli, ale Rusko má nyní na hranicích s Pobaltím a Polskem pouze 11 armádních sborů, které se skládají z divize a dvou brigád. Tyto síly jsou však pro takové dobrodružství žalostně nedostatečné. Domnívám se proto, že po neúspěchu na Ukrajině, Putin, aby něco předvedl svým voličům, soustředí své hlavní vojenské jednotky na východě a jihu Ukrajiny s cílem okupace celého Donbasu.

Je možné odstavit Putina od moci?

To je dobrá a důležitá otázka, ale je třeba si uvědomit, že ruská propaganda v současnosti zvýšila úroveň šovinismu a agresivity do té míry, že odstranění Putina od moci nezaručuje vyřešení všech problémů s ním spojených, i když některých ano. Tato varianta je z mého pohledu možná. Ale nebylo by to jednoduché. Je přirozené, že někdo může chtít problém Putin vyřešit tímto způsobem. Je však třeba vzít v úvahu, že ten, kdo se pro takový krok rozhodne, bude muset od moci odstavit nejen Putina, ale i celé jeho poměrně rozsáhlé okolí. Podobně jako se to nejednou stalo při výměně sovětských diktátorů. Můžeme si to představit takto. Rusko je vojensky poraženo. Obvykle se v takové situaci krize vyhrotí a nastává buď kolaps, nebo proces reforem. Krizi by dále prohlubovaly rostoucí nesouhlas na pozadí vojenské porážky a zhoršující se socioekonomické situace. V takovém případě Putin ztrácí moc. Za žádných okolností si však nelze představit, že by Putin přijal odpovědnost za krizi a dobrovolně odstoupil od moci.

Autor: Jan Ziegler | úterý 5.4.2022 14:26 | karma článku: 23.19 | přečteno: 430x

Zdroj: https://ziegler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=785876

 

5.

Výber z článku

Ruskí novodobí

Vojnoví zločinci

06.04.2022

Nie je dôvod dúfať, že zločiny, ktorých sa ruská armáda dopustila v okolí Kyjeva, sú izolovaným incidentom.

Radovan Geist, šéfredaktor internetového portálu euractiv.sk 

Putinovská propaganda roky upierala Ukrajine právo na existenciu – samostatnú, alebo úplnú – a Ukrajincom ľudskosť. Označenie operácie za „denacifikáciu“ je propagandistickou obdobou kobercového bombardovania miest, s cieľom zastrašiť, zlomiť vieru v možnosť diskusie. Zmysel dáva len v roky budovanom svete lží, v ktorom sú Ukrajinci vinní z nacizmu už len preto, že nechcú byť Rusmi.

K tomu pripočítajte frustráciu z vojenskej porážky. „Špeciálna vojenská operácia“, počas ktorej sa mal do troch dní obsadiť Kyjev, sa pre propagandou „zblbnutých“ gerojov zmenila na obyčajnú hnusnú vojnu. Nevítajú ich kvetmi, ale Molotovovými kokteilmi a nadávkami. V ukrajinčine aj v ruštine. Ukrajinská armáda, ktorá sa mala rozpadnúť v prvých dňoch útoku, im úspešne vzdoruje. Dokonca ich opakovane poráža.

V tejto situácii nie je namieste dúfať, že by vojnové zločiny z Buče, Boroďanky, Motyžynu… mohli byť izolovaným incidentom, excesom, za ktorý je zodpovedných pár jednotlivcov. Bohužiaľ. Masakry civilistov sú súčasťou taktiky okupačných síl. Raketové útoky na civilné budovy. Na ľudí čakajúcich na humanitárnu pomoc. Streľba do utečencov. Cielené zabíjanie predstaviteľov samospráv, nezmyselné náhodné strieľanie civilistov, mučenie, znásilňovanie.

Je mnoho dôvodov sa obávať, že postupné oslobodzovanie Ukrajiny odhalí ďalšie podobné zločiny. Odôvodnené podozrenia zosilňujú našu morálnu povinnosť pomáhať. Už nie len preto, že Ukrajina bola bezdôvodne vojensky napadnutá (čo by bol sám osebe dostatočný dôvod). Aj kvôli hrozbe, že každý ďalší deň ruskej okupácie prinesie nové masové hroby.

Celá článok tu: https://nazory.pravda.sk/dnes-pise/clanok/622536-vojnovi-zlocinci/

 

6.

Výber z článku

Pomoc Ukrajine: Prinesú zbrane mier?

Tomáš Beňuška, Marek Dobeš

09.04.2022

… Najprv je potrebné adresovať príčinu skepticizmu k rozsahu pomoci Ukrajine. Prečo by o tom vôbec niekto pochyboval, aby sme pomáhali aj vojensky? Prečo vôbec stojíme na strane Ukrajiny? Casus belli. Ukrajina sa v tejto situácii nachádza len a len preto, že už dlhé roky sa netají svojou snahou stať sa súčasťou Západu. Zmätené horúčkové sny o denacifikácii netreba poctiť pozornosťou, Ukrajina chcela stáť po našom boku vo všetkých sférach od politickej cez ekonomickú až po tú vojenskú a za túto „heretickú“ vôľu teraz platí životmi svojej populácie a životom svojej krajiny. A Západ Ukrajinu privítať aj chcel (apropo, Slovensko bolo určené ako štát, ktorý má pomôcť Ukrajinu pripraviť na vstup do EÚ), len to nestihlo byť zrealizované. Ukrajina je náš spojenec.

Ako sa Putin na začiatku svojej politickej kariéry netajil názorom, že sa nevie zmieriť s rozpadom ZSSR, tak sa na začiatku svojej invázie netajil tým, že po Ukrajine plánuje pokračovať ďalej. A od začiatku bolo zrejmé, že to, čo sa bude diať hlbšie v Európe, je priamo závislé od toho, ako urputne a efektívne sa bude Ukrajina brániť.

Ak by vyšiel pôvodný ruský plán, a teda, že by Ukrajina padla do niekoľkých dní, celému Západu by sa spalo podstatne ťažšie, pretože Putinovi by nebolo treba viac k pomiateniu sa delúziou o ohromnosti Ruska.

Jeho sebavedomie by začalo byť nebezpečne dorovnávané jeho ambíciami. Otec geopolitiky Friedrich Ratzel prirovnával štáty k žijúcim organizmom, so svojimi potrebami, životnými cyklami, motiváciami… Rusko nerozumie vyjednávaniu, nefunguje racionálne, bude tlačiť, až kým nebude zahnané silou, lebo to jediné pozná. A táto úloha pripadla momentálne Ukrajine. Toto nie je len ich vojna, ale aj naša.

Naše zbrane sú momentálne omnoho hodnotnejšie na Ukrajine ako na Slovensku a prispievajú k bezpečnosti nielen nás, ale aj našich spojencov z aliancie.

Rozumiem rovine argumentácie, že naše obranné zložky musia zabezpečovať obranu Slovenska, ALE kde sa láme tá hranica, kedy ide len o obranu Ukrajiny a začína sa obrana nás? Keď budú ruské vojská na našom území? Dovolím si tvrdiť, že vtedy si v plnej miere uvedomíme, ako sme celé tieto roky situáciu podceňovali a ako málo daná vojenská technika na našom území zmôže. Našou jedinou bezpečnostnou zárukou v tejto situácii je naše členstvo v NATO, a to isté platí pre všetky ostatné štáty na vonkajšej hranici (s výnimkou Poľska, ktorému jeho historická skúsenosť s Ruskom stačila na to, aby sa správalo svedomito).

Naše zbrane sú momentálne omnoho hodnotnejšie na Ukrajine ako na Slovensku a omnoho viac prispievajú k bezpečnosti nielen nás a našich spojencov z aliancie, ale dokonca aj tých štátov, ktoré nemajú toľko šťastia, aby boli chránené záštitou mušketierskeho princípu a čakajú, či im Ukrajina vybojuje slobodu. Ak príde na to, aby sme využívali svoje zbrane na svojom území, bude už neskoro.

 

P.S.:

Vážení pacienti,

veľmi dobre poznám vaše úzkostlivé stavy a že neprodleně potrebujete nové a nové medikamenty, ale žiaľ z dôvodu čerpania letných dovoleniek si s dnešnými šiestimi budete musieť vystačiť asi až do augusta. Ale nezúfajte, nedostatok medikamentov môžete celkom účinne vyvážiť a kompenzovať užívaním tých starších, ktorých účinnosť nikdy nevyprchá, lebo pravda je večná a aj tu platí to staré známe: Opakovanie – matka múdrosti.

 

Súvisiace články a reakcie na top frázy ruskej propagandy:

 

Prečo USA museli zasahovať v Iraku, Lýbii, Juhoslávii atď.

Aj Sovietsky zväz nás oslobodil bez zbraní! Nech Rusko oslobodí Ukrajinu tiež bez zbraní!

Prečo vy schvaľovatelia anexie Ukrajiny nepodporujete svojich maďarských extrémistických kolegov?

Perly rusofilnej „logiky“: Putin nie je zločinec, lebo vojnové zločiny páchali aj iní!

Ak by NATO používalo ruskú logiku Kremeľ by ľahol popolom ako Mariupoľ. A nielen on.

Len vďaka americkej slobode môžete šíriť tú špinavú ruskú propagandu obhajujúcu bombardovanie Ukrajiny.

Rusko napadlo Ukrajinu preto, aby USA na tom profitovali!…

AZOV, Majdan a Odesa? & Denacifikáciu potrebuje ruská žoldnierska skupina Wagnerovci a jej zakladateľ Kremeľ.

 

Nie som Putinofil, „iba“ šírim ruskú propagandu.

Nie som na strane Ruska… „iba“ neodsudzujem ruskú okupáciu Ukrajiny.

 

Eduard Chmelár – prvotriedny obhajca Putina a jeho zločinov

Banášova ruská logika & Neschvaľujem bombardovanie Ukrajiny, „len“ mám preňho pochopenie.

 

20 otázok, na ktoré schvaľovatelia ruskej okupácie Ukrajiny nemajú odpovede.

Nie Putinovi – zoznam všetkých článkov

 

Čo veta, to perla – ruskej propagandy. A čo na to Pellegrini?

03.04.2024

Jadro z Ficovho prejavu k 2. výročiu vojny na Ukrajine bolo rozobraté v článku „Ficove kremeľské delírium a Pellegriniho „mierová“ ruská faloš“. Rozoberme si, aspoň narýchlo, to zvyšné z jeho proruského prejavu, ktorý by mu lepšie nenadiktovali snáď ani súdruhovia z Kremľa: 1. V záplave vyjadrení podporujúcich zabíjanie Ukrajincov a Rusov a naivnom [...]

Populista Pellegrini chce byť prezidentom (ruského) mieru a pokoja (pre Smer).

02.04.2024

Krátka analýza ďalšieho hereckého čísla PP a posledného čísla PP predvolebných novín. Populista Peter Pellegrini (PPP) chce byť nielen prezidentom pokoja (smeráckeho), ale aj súdržnosti a národného zmierenia… Akurát že na svojho protikandidáta do funkcie prezidenta SR v kuse útočí. Nie inak tomu je aj v jeho ďalších predvolebných propagačných novinách „PP [...]

Keď služobník Kremľa, Šutaj Eštok, kričí: prezident vojny!

01.04.2024

Šírenie ruského naratívu, aby sa Ukrajina prestala brániť ruskej agresii, resp. aby Ukrajine neboli posielané zbrane zo zlého Západu…, lebo tie iba predlžujú vojnu…, zatiaľ čo tie z východu, z Ruska, ktoré na rozkaz Putina denno-denne na Ukrajine zabíjajú Ukrajincov a pustošia ich krajinu, vojnu zjavne nepredlžujú… a priam spôsobujú na Ukrajine vytúžený mier… [...]

Tibor Gašpar

Gašpar: Slovensko zaznamenalo nárast nelegálnej migrácie z Ukrajiny o 82 percent

29.04.2024 12:20

Podľa neho ide o reakciu na Kyjevom nedávno prijatú novelu mobilizačného zákona.

lešť

Vojaci si v Lešti preverili svoju pripravenosť v rámci cvičenia Strong Cohesion 2024

29.04.2024 12:01

Na cvičení sa zúčastnilo takmer 1 500 vojakov šiestich armád NATO so 400 kusmi vojenskej techniky.

Ruská polícia, poriadková polícia, Petrohrad,

Militanti zaútočili na policajtov v Rusku, hlásia sedem mŕtvych. Útočili aj pred týždňom

29.04.2024 11:20

Ozbrojenci severne od mesta Karačajevsk začali proti dopravným policajtom paľbu z automatických zbraní a hodili na nich výbušné zariadenia.

ide o pravdu, dzurinda

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

29.04.2024 11:15

Expremiér pred 20 rokmi doviedol Slovensko do Európskej únie.

Marcel Burkert

Dekonšpirátor..., resp. má za to, že za zlom vo svete nie sú USA, dokonca ani Židia, ani ilumináti, ani slobodomurári, ani iné tajné spolky, ale jednostranná vláda rozumu, duchovná lenivosť, neznalosť zmyslu života a Zákonov stvorenia, slepá viera v mnohých podobách. Kritik Putinizmu a socializmu s tzv. ľudskou tvárou. Od júla 2015 aj aktívny skeptik poukazujúci na nebezpečenstvá vyplývajúce zo silne pokriveného učenia proroka Mohameda, alibizmu moslimských a európskych lídrov, pseudohumanizmu a z presadzovania multikulturalizmu za každú cenu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 209
Celková čítanosť: 854488x
Priemerná čítanosť článkov: 4088x

Autor blogu