Založ si blog

Nie Ukrajina, ale Rusko porušilo Minskú dohodu. A nielen ju.

Hneď na úvod treba povedať, že uznaním Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (DĽR) Moskva de facto odmietla dohodu z Minska. Veď aj touto dohodou v podstate potvrdila zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny vrátane Donecka a Luhanska. A že tam prebehla genocída na rusky hovoriacich občanov Ukrajiny tak tejto báchorke s najväčšou pravdepodobnosťou neverí ani sám Kremeľ len jeho ovečky. Bližšie tu.

Samozrejme, ruská strana musí svoje ovečky kŕmiť niečím iným:

 

„Rusko nie je zodpovedné za súčasné napätie na Ukrajine. Ukrajina úmyselne porušila dohody z Minska a Západ ďalej vyzbrojuje Ukrajinu. Rusko musí rýchlo reagovať obranou svojich hraníc. Provokácia pochádza zo Západu.“

 

Ruské fantazmagórie o nutnej obrane pred NATO sú už dávno vyvrátené, viď napr. článok : „Rusko porušuje medzinárodné právo a 12 medzinárodných dohôd,ku ktorým sa zaviazalo.“

 

Venujme sa ale teraz len jednej z nich, pre ruských fanúšikov tej najpopulárnejšej – Dohode z Minska,

resp. Minským dohodám. Nasledujúci text pochádza z EU vs Disinformation a bol napísaný 27. januára 2022:

 

„Rusko (pred 24. februárom 2022) v skutočnosti zhromaždilo 140 000 vojakov a vojenské vybavenie na hraniciach Ukrajiny vrátane protiprávne anektovaného Krymského polostrova.

Rusko je zmluvnou stranou dohôd z Minska, ktoré sú najnovšími formálnymi dokumentmi, v ktorých Rusko potvrdilo zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny. Rusko sa však o uplatňovanie týchto dohôd samo neusiluje. Ruská strana a jej splnomocnenci nezaistili prímerie, nestiahli všetky ťažké zbrane, neuskutočnili vzájomnú výmenu všetkých politických väzňov a ani nezabezpečili dodávky humanitárnej pomoci na základe medzinárodného mechanizmu. Naopak, Rusko posilňuje nezákonné ozbrojené formácie na východe Ukrajiny. Rusko zároveň neumožňuje neobmedzený prístup pozorovateľov osobitnej monitorovacej misie OBSE, a to ani na ukrajinsko-ruskú hranicu, kde z dôvodu ruského veta v lete 2021 došlo k prerušeniu (veľmi obmedzenej) monitorovacej misie.

Bez úplného zabezpečenia prímeria, stiahnutia ťažkých zbraní, ako aj povolenia na úplný prístup monitorovacej misie OBSE na všetky územia je ťažké diskutovať o realizovaní politických záväzkov druhej dohody z Minska. Ukrajina však implementovala toľko ustanovení z dohôd z Minska, koľko len reálne mohlahoci nemala kontrolu nad celým svojím územím. Zaoberala sa však všetkými nastolenými bodmi. Prijala právne predpisy o osobitnom postavení a amnestii (2014), ktoré rozšírila o nové ustanovenia. Pripravila aj návrh právneho predpisu o komunálnych voľbách (2014). Ukrajina prijala ústavné zmeny s cieľom poskytnúť väčšiu autonómiu územiam, ktoré sú v súčasnosti mimo jej kontroly (2015).“

Minsk I

Prvé prímerie na východe Ukrajiny bolo vyhlásené 5. septembra 2014 na základe dohody, ktorú v bieloruskom hlavnom meste Minsk sprostredkovala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Mierový plán mal 12 bodov, jeho súčasťou bolo napríklad zastavenie paľby, ktorá si do tej doby vyžiadala 2 600 obetí (teraz sa počet obetí konfliktu odhaduje na 15-tisíc), stiahnutie ťažkých zbraní, výmena zajatcov, dodávky humanitárnej pomoci a obnova zdravotníckych zariadení.

Hneď prvý deň po uzavretí prímeria sa ale obe strany začali obviňovať z jeho porušovania a boje v stenčenej miere pokračovali. Na ďalšom rokovaní, ktoré v bieloruskej metropole nasledovalo 20. septembra, sa zástupcovia Kyjeva a proruských separatistov dohodli na vzniku 30-kilometrovej nárazníkovej zóny medzi oboma stranami na východe Ukrajiny, z ktorej mali byť stiahnuté všetky ťažké zbrane.

Súvisiaci článok Rokovania v Minsku trvali celú noc, výsledky nepriniesli Čítajte 

Minsk II

K novej dohode o prímerí z Minsku, ktorá mala 13 bodov, sa najvyšším predstaviteľom Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Francúzska podarilo dospieť po šestnásťhodinovom maratóne rokovaní 12. februára 2015. Boje medzi vládnymi silami a proruskými separatistami mali utíchnuť v noci na nedeľu 15. februára. Nasledovať malo stiahnutie ťažkých zbraní z nárazníkovej zóny medzi oboma stranami a výmena zajatcov.

Jej najväčším problémom bolo, že Rusko trvalo na tom, že nie je účastníkom dohody, a preto sa nemusí viazať jej podmienkami. Bod číslo desať napríklad vyzýval na stiahnutie všetkých zahraničných ozbrojených formácií a vojenskej techniky z Donecka a Luhanska, Moskva ale popierala, že by tam nejaké sily mala.

Rusko tiež požadovalo, aby sa podmienky zmluvy plnili v presnom poradí, takže napríklad kontrola spoločnej hranice Ukrajinou by prišla na rad až takmer v závere procesu. Kyjev zase odmietol autonómiu. Zákon o osobitnom štatúte Donbasu, ktorý schválil ukrajinský parlament, kritizovali tak separatisti a Rusko, ako aj ukrajinské nacionalistické strany.

Dohoda z Minsku neovplyvnila zámer Európskej únie rozšíriť sankčný zoznam. Kritiku vyvolal aj piaty článok minskej dohody, v ktorom sa zmluvné strany dohodli na zabezpečení omilostenia a amnestie formou zákona, „ktorý zakáže prenasledovanie a potrestanie osôb v súvislosti s udalosťami, ku ktorým došlo v jednotlivých regiónoch Doneckej a Luhanskej oblasti Ukrajiny“. To napríklad kritizovalo Holandsko kvôli obavám, že amnestia by sa mohla vzťahovať aj na vinníkov tragédie, pri ktorej bolo v júli 2014 nad východnou Ukrajinou zostrelené dopravné lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines. Väčšinu z 298 obetí tvorili Holanďania.

Prehľad bodov druhej minskej dohody:

  1. Okamžité a úplné prímerie.
  2. Stiahnutie všetkých ťažkých zbraní oboma stranami.
  3. Monitorovanie a overovanie plnenia dohody zo strany OBSE.
  4. Začatie dialógu o dočasnej samospráve pre Doneckú a Luhanskú oblasť v súlade s ukrajinským právom a uznanie ich osobitného štatútu uznesením parlamentu.
  5. Milosť a amnestia pre osoby zapojené do bojov.
  6. Výmena rukojemníkov a väzňov.
  7. Poskytnutie humanitárnej pomoci.
  8. Obnovenie socio-ekonomických väzieb, vrátane dôchodkov.
  9. Obnovenie plnej kontroly štátnej hranice vládou Ukrajiny.
  10. Stiahnutie všetkých cudzích ozbrojených formácií, vojenskej techniky a „žoldnierov“.
  11. Ústavná reforma na Ukrajine vrátane decentralizácie, s konkrétnou zmienkou o Donecku a Luhansku.
  12. Voľby v Donecku a Luhansku za podmienok dohodnutých s ich zástupcami.
  13. Zintenzívnenie práce kontaktnej skupiny zloženej zo zástupcov Ruska, Ukrajiny a OBSE.

Prímerie začalo nádejne, po doznení tvrdých bojov panoval prvý deň prímeria podľa oboch znepriatelených táborov na Donbase pokoj. Dvadsať minút po vyhlásení prímeria sa ale dostalo do raketometnej paľby mesto Popasna v Luhanskej oblasti. A ešte silnejšie boje ako pred vyhlásením prímeria sa rozhoreli pri meste Debalceve, kde povstalecké oddiely obkľúčili niekoľkotisícovú ukrajinskú posádku. Ukrajinské jednotky sa nakoniec z mesta stiahli a boje o Debalceve sa stali symbolom krehkosti a ťažkej vymáhateľnosti minských dohôd. Pád Debalceve vyvolal protesty Západu, Rusko naopak vinilo z krviprelievania Kyjev. Podľa kritikov na Ukrajine mesto padlo aj vinou chýb v ukrajinskom armádnom velení.

Hoci intenzita potýčok s proruskými separatistami potom citeľne klesla, povstalci ďalej ostreľovali pozície vládnych síl. V podmienkach relatívneho pokoja obe strany pokračovali v sťahovaní ťažkých zbraní od frontovej línie, od marca sa ale začalo opäť bojovať.

Zdroj:

https://svet.sme.sk/c/22846554/ukrajina-minske-dohody-mier.html

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ukrajina-rusko-donbas-minske-dohody.A220201_092153_zahranicni_aha

 

Súvisiace články & Reakcie na top frázy z ruskej propagandy:

 

Prečo USA museli zasahovať v Iraku, Lýbii, Juhoslávii atď.

Bájna „genocída na Donbase” je len z nacistickej propagandy ukradnutou zámienkou, nie skutočným dôvodom invázie na Ukrajinu

AZOV, Majdan a Odesa? & Denacifikáciu potrebuje ruská žoldnierska skupina Wagnerovci a jej zakladateľ Kremeľ.

Rusko porušuje medzinárodné právo ako aj iné dohody, ku ktorým sa zaviazalo.

Prečo vy schvaľovatelia anexie Ukrajiny nepodporujete svojich maďarských extrémistických kolegov?

Rusko napadlo Ukrajinu preto, aby USA na tom profitovali!

Aj Sovietsky zväz nás oslobodil bez zbraní! Nech Rusko oslobodí Ukrajinu tiež bez zbraní!

Najväčším dodávateľom zbraní na Ukrajinu je Rusko. A to ešte nehovoríme o počte ruských zabijakov tam vyčíňajúcich.

Perly rusofilnej „logiky“: Putin nie je zločinec, lebo vojnové zločiny páchali aj iní!

Ak by NATO používalo ruskú logiku Kremeľ by ľahol popolom ako Mariupoľ. A nielen on.

Ukrajina nemusí predstavovať Dobro. Rusko však Zlo predstavuje.

Hľadaj chyby v Ukrajincoch, pomôžeš tým ruskému Agresorovi

Len vďaka americkej slobode môžete šíriť tú špinavú ruskú propagandu obhajujúcu bombardovanie Ukrajiny.

13 nových otázok pre fanúšikov ruskej okupácie Ukrajiny, na ktoré odpovede nedostanete

20 otázok, na ktoré schvaľovatelia ruskej okupácie Ukrajiny nemajú odpovede.

Slovač tlieska Putinovej „nutnej obrane“ na Ukrajine, ale zažiť by ju nechcela

„Nestranní“ rusofili potrebujú pomoc amerických užitočných idiotov.

„Ukrajina – Masky revolúcie“ & Masky obhajcov jej znásilňovania

Len ho nechajte, nech ju do krvi dobije. Ukrajina si to zaslúži. . .

Eduard Chmelár – prvotriedny obhajca Putina a jeho zločinov

Banášova ruská logika & Neschvaľujem bombardovanie Ukrajiny, „len“ mám preňho pochopenie.

Nie som Putinofil, „iba“ šírim ruskú propagandu.

Nie som na strane Ruska… „iba“ neodsudzujem ruskú okupáciu Ukrajiny.

Ako poznáte, že ste podľahli ruskej propagande a ako z toho von

 

Čo veta, to perla – ruskej propagandy. A čo na to Pellegrini?

03.04.2024

Jadro z Ficovho prejavu k 2. výročiu vojny na Ukrajine bolo rozobraté v článku „Ficove kremeľské delírium a Pellegriniho „mierová“ ruská faloš“. Rozoberme si, aspoň narýchlo, to zvyšné z jeho proruského prejavu, ktorý by mu lepšie nenadiktovali snáď ani súdruhovia z Kremľa: 1. V záplave vyjadrení podporujúcich zabíjanie Ukrajincov a Rusov a naivnom [...]

Populista Pellegrini chce byť prezidentom (ruského) mieru a pokoja (pre Smer).

02.04.2024

Krátka analýza ďalšieho hereckého čísla PP a posledného čísla PP predvolebných novín. Populista Peter Pellegrini (PPP) chce byť nielen prezidentom pokoja (smeráckeho), ale aj súdržnosti a národného zmierenia… Akurát že na svojho protikandidáta do funkcie prezidenta SR v kuse útočí. Nie inak tomu je aj v jeho ďalších predvolebných propagačných novinách „PP [...]

Keď služobník Kremľa, Šutaj Eštok, kričí: prezident vojny!

01.04.2024

Šírenie ruského naratívu, aby sa Ukrajina prestala brániť ruskej agresii, resp. aby Ukrajine neboli posielané zbrane zo zlého Západu…, lebo tie iba predlžujú vojnu…, zatiaľ čo tie z východu, z Ruska, ktoré na rozkaz Putina denno-denne na Ukrajine zabíjajú Ukrajincov a pustošia ich krajinu, vojnu zjavne nepredlžujú… a priam spôsobujú na Ukrajine vytúžený mier… [...]

2024-04-26 slnko v sieti 007 foto zdenko hanout

Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície

29.04.2024 18:16

Igor Gallo pripomenul, že RTVS ako vysielateľ galavečera nesie v zmysle platnej legislatívy objektívnu zodpovednosť za obsah priameho prenosu.

sanitka,

Šiestačka v Maďarsku bodla nožom spolužiačku, vrtuľníkom ju odviezli do nemocnice

29.04.2024 18:03

Šiestačka si nôž priniesla z domu a mala ho schovaný v školskej lavici.

Pellegrini, Zuzana Dolinková, Raši,

Za koniec Rázsoch chcú odvolávať ministerku Dolinkovú. Je to politický bulvár, háji sa ministerka. OĽaNO a SaS sa hádajú

29.04.2024 17:35

Bola to len otázka času, keď bude musieť ministerka Dolinková stáť pred Achillovou pätou rezortu – polstoročia nedokončeným projektom nemocnice Rázsochy.

Mark Rutte

Turecko podporí kandidatúru Marka Rutteho na šéfa NATO. Výhrady má už len Orbán

29.04.2024 16:48

Turecko aj Maďarsko ako členovia NATO predtým vyjadrili výhrady voči Rutteho kandidatúre.

Marcel Burkert

Dekonšpirátor..., resp. má za to, že za zlom vo svete nie sú USA, dokonca ani Židia, ani ilumináti, ani slobodomurári, ani iné tajné spolky, ale jednostranná vláda rozumu, duchovná lenivosť, neznalosť zmyslu života a Zákonov stvorenia, slepá viera v mnohých podobách. Kritik Putinizmu a socializmu s tzv. ľudskou tvárou. Od júla 2015 aj aktívny skeptik poukazujúci na nebezpečenstvá vyplývajúce zo silne pokriveného učenia proroka Mohameda, alibizmu moslimských a európskych lídrov, pseudohumanizmu a z presadzovania multikulturalizmu za každú cenu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 209
Celková čítanosť: 854710x
Priemerná čítanosť článkov: 4090x

Autor blogu